RBS-baas: bizarre bonussen moeten op de schop
Het is bizar dat er in de bankwereld nog altijd over bonussen gepraat wordt. Dat zegt CEO Jan de Ruiter van RBS Nederland.
"De beloningscultuur moet nadrukkelijk worden aangepast. De beloning zal lager worden ten opzichte van wat medewerkers gewend zijn. Als je kijkt naar de performance van banken is het bizar om te zien dat er nog steeds over bonussen gesproken wordt."
Zelfreflectie
Op zich hebben bonussen een functie, maar als het aan De Ruiter ligt is enige zelfreflectie van de banken wel op zijn plaats. "Hoe competitief is het landschap en wat moet je doen om belangrijke medewerkers vast te houden? Dat is een continu dilemma en daar moet je proberen de juiste afweging te maken."
"Wat wij vrij snel na 2008 ingevoerd hebben is dat bonussen worden uitbetaald op een uitgestelde termijn. Gedurende de periode dat de bonussen nog niet daadwerkelijk uitbetaald zijn is er een call back-meganisme als blijkt dat de verkeerde aannames zijn gebruikt toen ze werden vastgesteld. Die gaan integraal naar beneden." Ook een systeem van negatieve bonussen is voor De Ruiter bespreekbaar.
Alle banken moeten er in de toekomst rekening mee houden dat ze niet langer too big to fall zijn. "Als je naar de resolutiemechanismen kijkt die nu worden afgesproken als banken worden gescheiden in systeemrelevante onderdelen en onderdelen die dat niet zijn, zegt de bankenunie de facto dat die banken om kunnen vallen. Dat geldt in principe voor alle banken."
Cultuurverandering
Overigens vindt De Ruiter dat er de afgelopen jaren flinke slagen zijn gemaakt in een cultuurverandering van de banken. "Ik denk dat we toch wel een heel eind opgeschoten zijn. Als je specifiek naar de banken gaat kijken hebben die wel een hoop gedaan aan hun bedrijfsvoering. Het grote probleem dat we met zijn allen hebben dat het nog niet zichtbaar genoeg is om de samenleving te overtuigen. Het is complexe materie en het gaat heel langzaam met de cultuurverandering van banken."
Bedrijven zullen ook steeds vaker moeten zoeken naar nieuwe vormen van kredietverlening, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. "Het is een overgang. De financiering van het Amerikaanse bedrijfsleven gebeurt voor ongeveer 25 procent door de banken en 75 procent door de kapitaalmarkt. In Europa zal het ook dichter naar de 50-50 gaan en dan zal het probleem opgelost worden.
Lobbyclub
Maar dan moet de bankwereld wel de gelederen sluiten. En dan helpt het niet als bijvoorbeeld Rabobank aangeeft de contributie aan de NVB te verlagen. "De berichtgeving in de krant is zwaar aangezet. Ik denk dat er een discussie is die gevoerd wordt binnen de NVB en ik ben ervan overtuigd dat we daar prima uitkomen. Transparantie is wat anders dan alles via de media spelen."
Hervormingen blijven hard nodig. En wat De Ruiter betreft is stabiel beleid daarvoor noodzakelijk. "De werkloosheid loopt op, de woningmarkt zit vast en de zorguitgaven stijgen zo hard dat we er wat aan moeten gaan doen. Een tweepartijenkabinet dat de rit uitzet zou ons in staat moeten stellen."
Ook de rol van de ECB wordt groter, waardoor volgens De Ruiter het level playing field wordt geborgd. "Daardoor kan de ECB beter ingrijpen, al zal deze zelf het toezicht niet uitvoeren. De centrale banken zullen een grote rol houden bij het toezicht, maar daarbij geleid gaan worden door de ECB. Ik ben er niet vanuit gegaan dat het toezicht van de 17 eurolanden gecentraliseerd zou worden in Frankfurt."