Beurs14 mrt '16 15:03

Aandeelhouders Ahold akkoord met fusie met Delhaize

Auteur: Judith Laanen

De fusie tussen Ahold en Delhaize gaat definitief door. Vanmiddag gingen de aandeelhouders van beide supermarktconcerns akkoord.

De aandeelhouders van Ahold hebben maandag met een overweldigende meerderheid van 99,97 procent ingestemd met de fusie van het supermarktconcern met het Belgische Delhaize. Ook de aandeelhouders van Delhaize gingen nagenoeg zonder tegenstemmen akkoord.

CEO van Ahold, Dick Boer, is tevreden met de uitslag en ziet een samenwerking met de Belgen wel zitten: "De kwaliteit van de voeding van Delhaize is hoog. Belgen richten zich meer op luxe en lekker eten. Het zijn echte Bourgondiërs. In Nederland zijn we meer bezig met het aantal calorieën dat we binnen krijgen", vertelt de AH's CEO op BNR.

 

De ondernemingen denken met hun samengaan veel geld te kunnen besparen op onder meer inkoop- en overheadkosten. Volgens Ahold moet over drie jaar een jaarlijkse besparing van 500 miljoen euro worden behaald.

De fusie moet de komende maanden worden afgerond. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. De fusie moet medio dit jaar worden afgerond.

Volgens economieredacteur Rob Jansen komt er een grote, nieuwe speler bij in Europa en in Amerika. "In 2014 hadden ze beiden 54 miljard euro omzet behaald in die landen. Amerika is één van de redenen om samen te gaan, er moesten kosten bespaard worden. Beide bedrijven zullen als de fusie een feit is meer dan de helft van de omzet en winst uit het noord-westen van Amerika halen."

Verslaggever Elfanie toe Laer zegt er in België weerstand bestaat tegen de "gigantische fusie tussen twee grote ketens", omdat deze ervoor gaat zorgen dat in België winkels moeten sluiten en banen verloren gaan.

 

Over de fusie zelf was in Nederland niet zoveel discussie, zegt Toe Laer. Maar over de beloningen van de topmannen wel. Die krijgen ze sowieso niet. "Tegen de bonussen was van tevoren veel weerstand omdat er ook veel banen verloren zouden gaan. Dick Boer van Ahold zou een jaarsalaris in aandelen krijgen,  Delhaize-topman Frans Muller 1,5 miljoen euro." Een reguliere beloning komt nog wel aan de orde.

Gerelateerde artikelen