Beurs10 mrt '16 16:55

'ECB begeeft zich met rentebesluit op onontgonnen terrein'

Auteur: Judith Laanen

De rente in de eurozone blijft nog heel lang heel laag, zei president Draghi van de Europese Bank in een toelichting op de verrassende renteverlaging die de ECB vanmiddag doorvoerde. Is dat wel een goed idee?

De ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief naar 0% in een poging de inflatie op te voeren. Economieredacteur René de Monchy: “Draghi wil dat we geld gaan uitgeven en meer gaan lenen.”

Gevolgen
De renteverlaging kan voordelig uitpakken voor landen met schulden. "Die komen er beter vanaf", zegt hij, maar “de tweedeling met landen die geen schulden hebben wordt groter.” Ook pensioenfondsen zijn slechter af: “Die problemen worden alleen maar groter.”

De Monchy voorziet ook een valutadaling. “Waarom zou je euro’s op een spaarrekening zetten als je op dollars meer rente krijgt? Dus je ziet een daling van de euro ten opzichte van andere valuta. Je komt in een valutaoorlog, want de exporteurs zullen dit niet leuk vinden, dus dollar gaat erin concurreren, de yen ook. Dat zullen de eerste gevolgen zijn.”

'Onontgonnen terrein'
 

Bedenk wel: dit is niet de enige maatregel die Draghi neemt. Het wordt ook makkelijker om bedrijfsobligaties op te kopen, dat is grensoverschrijdend en hebben we nog nooit gezien. De gevolgen zullen ongekend zijn in de hoop dat de economie aanzwengelt. De critici zeggen ‘dat deed het al niet, en dat gaat ook niet gebeuren’.”

ECB-besluit van invloed op je spaarrekening
De Monchy zegt dat het besluit van de ECB zorgt voor druk op andere rentes. De druk om spaargeld binnen te halen en daar goede rente over te bieden, neemt af, zegt De Monchy: "Want als je heel goedkoop elders geld kunt lenen, waarom zou je het dan nog van spaarders halen?"

Dit betekent 0% procent rente voor jouw:

Dit betekent een ECB rente van 1 procent

Het rentetarief van de ECB gaat omlaag, maar wat betekent dat precies voor jou? Huiseconoom Rene de Monchy legt het uit:

Geplaatst door BNR Nieuwsradio op donderdag 10 maart 2016

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen