Beurs7 mrt '16 11:07Aangepast op 3 jun '16 15:14

Voorzichtig positieve CPB-prognoses, 'naar eer en geweten'

Auteur: BNR Webredactie

De groei van de Nederlandse economie trekt volgend jaar licht aan, maar is dit jaar wat zwakker dan eerder gedacht, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn nieuwe ramingen. Maar er zijn veel beren op de weg, zoals de BRIC-landen, de Amerikaanse verkiezingen en de olieprijs.

Foto: ANP
Foto: ANP

Om nog maar niet te spreken van een dreigende Brexit en een mogelijke ineenstorting van 'Schengen', zegt verslaggever Martijn de Rijk. "Het CPB heeft ook een tweede, negatief scenario gemaakt, dat zomaar een half procent lager uitkomt dan wat we nu verwachten. Maar dan ben je nog niet klaar, want als je de echte statistische marge neemt, die is nog veel groter. Dus de kans dat we hier echt ver vandaan komen; het is zeker heel reëel dat deze getallen nooit echt waarheid zullen worden."

"Het CPB kijkt alleen naar de komende 1 à 2 jaren, de lange termijn ligt in Den Haag op tafel. Maar ze kijken wel naar de ontwikkeling van de omvang van de arbeidsmarkt."

Het CPB voorziet een economische groei van 2 procent voor 2017, na een verwachte groei van 1,8 procent dit jaar. Daarmee is de prognose voor dit jaar iets minder positief dan de vorige schatting. In december raamde het CPB de vooruitgang in 2016 nog op 2,1 procent. Het planbureau noemt de groei gestaag en stabiel. Tegelijk waarschuwen de economen voor flinke internationale risico's, die voor tegenvallers kunnen zorgen. Zo is de aanhoudende onrust op de financiële markten slecht voor het investeringsklimaat.

Vluchtelingenstroom
D
e werkloosheid zakt volgens het CPB volgend jaar naar 6,3 procent van de beroepsbevolking, van 6,5 procent dit jaar. Het overheidstekort slinkt daarbij naar verwachting verder, van 1,7 procent in 2016 naar 1,2 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar. De economie wordt dit jaar licht geremd door de lagere gasproductie, terwijl consumenten juist een positieve bijdrage leveren. Dankzij stijgende lonen, de aantrekkende werkgelegenheid en de lastenverlichtingen nemen de bestedingen dit en volgend jaar toe, meldt het CPB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen