Beurs7 nov '15 20:25Aangepast op 7 nov '15 21:11

'Renteverhoging Fed matigt verwachtingen aandelen wereldwijd'

Auteur: Thijs Baas

Een Amerikaanse renteverhoging in december lijkt nu echt onvermijdelijk. Alleen een hele grote schok of een onvoorziene crisis kan Fed-baas Janet Yellen nog op andere gedachten brengen, verwacht Valentijn van Nieuwenhuizen van NN Investment Partners in BNR Beurswatch. Gevolg: iets gematigde vooruitzichten voor aandelen wereldwijd volgend jaar.

Fed-voorzitter Janet Yellen. Archieffoto EPA
Fed-voorzitter Janet Yellen. Archieffoto EPA

En hoewel de markten over de hele linie zijn voorbereid op een renteverhoging, durft Van Nieuwenhuizen niet uit te sluiten dat er iets van een schok zal ontstaan rond dat moment. "Er is nog best een aantal mensen in de markt die er niet in geloven dat die rente ooit nog kan stijgen. Die kunnen wel eens op het verkeerde been gezet worden, maar aan de andere kant: er zijn een heleboel andere factoren die ervoor zorgen dat de rente wereldwijd zo laag is: lage inflatie en ruim monetair beleid op verschillende plekken."

Het lijkt goed nieuws voor Europa, omdat de dollar naar verwachting sterker wordt. "Mario Draghi was natuurlijk een beetje bezorgd dat de Fed het steeds uitstelde. Hij moest daarom misschien zelf wat meer doen met kwantitatieve verruiming en zal dit tevreden aanzien. Een eventuele schok zal van tijdelijke aard zijn. We hebben negen jaar lang geen renteverhoging gezien in Amerika en er zijn een heleboel fondsmanagers die hun hele carrière de Amerikaanse centrale bank nog niet hebben zien verhogen."

Lage rente, lage inflatie
Hoe een renteverhoging uiteindelijk uitpakt, dat is volgens Van Nieuwenhuizen nog afwachten. "Een lage rente gecombineerd met een lage inflatie kan gunstig zijn voor aandelenmarkten. Historisch gaan de eerste twaalf maanden van een rentestap vaak samen met goede aandelenmarkten, daarna pas komen er ook wat meer duurzame negatieve gevolgen voor aandelen." 
 


 

Veel zal daarom afhangen van de bestendiging van de wereldwijde winstgroei. En laat die in China en Europa nou net wat waarschijnlijker zijn dan in de VS. "Daar gaan we misschien wat loondruk zien; vrijdag zag je voor het eerst wat hogere lonen."

Gerelateerde artikelen