Beurs19 dec '15 17:53

Imtech-trauma en schuldpositie voeden Arcadis-argwaan

Auteur: Thijs Baas

Het Braziliaanse fraude-onderzoek naar een project waarbij Arcadis betrokken was, lijkt voor veel beleggers de druppel. Het aandeel van het Nederlandse ingenieursbureau schoot meteen met zo'n 20 procent omlaag en dat is volgens Najib Nakad, directeur beleggingen bij Hof Hoorneman Bankiers, niet los te zien van dit potentiële schandaal.

Daarbij lijkt ook het Imtech-spook nog niet geheel verdreven uit de hoofden van beleggers, zegt Nakad in BNR Beurswatch. "Er zijn de laatste tijd toch al wat vragen over Arcadis. Mensen zien er toch wat dingen die ze eerder zagen bij een Nederlands beursbedrijf dat nu failliet is", verwijst hij naar het faillissement van Imtech. Dat Arcadis overnames financiert met schuld is voor veel mensen tot daar aan toe, maar het feit dat ook het werkkapitaal oploopt, maakt veel beleggers achterdochtig. 

Nakad benadrukt dat de vergelijking met Imtech op veel vlaggen mank gaat, maar de gevoeligheid is groot. "Dan komt dit verhaal erbij. Brazilië is hooguit 2 procent van hun omzet, maar kennelijk heeft dat toch een aantal mensen over het randje geduwd."

Schuldpositie
"Voordat wij in aandelen gaan, kijken we altijd heel goed naar de schuldpositie. Bij een aantal bedrijven - zoals Fugro, SBM en Fagron - is die schuldpositie te hoog om er als aandeelhouder in te participeren; als het even tegenzit, kun je een enorme klap om de oren krijgen. Bij Arcadis is het schuldniveau nog wel te overzien, maar we vinden het voor dat type bedrijf eigenlijk net te hoog."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen