Beurs29 jul '14 11:17Aangepast op 29 jul '14 18:07

Gerechtshof: Fortis misleidde beleggers

Auteur: BNR Webredactie

ABN Amro en de Nederlandse staat zullen buiten schot blijven bij de schadevergoeding die het Amsterdamse gerechtshof Fortis heeft opgelegd, in tegenstelling tot Fortis-rechtsopvolger Ageas. Maar dat is nog geen garantie dat het vrij van risico's is om na de beursgang te beleggen in ABN Amro, zegt Niels Lemmers van VEB tegen BNR.

Fortis heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam. De beslissing van het Hof betreft een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis (tegenwoordig Ageas) en de Nederlandse staat hebben aangespannen.

Volgens het hof heeft Fortis beleggers destijds misleid door na de eerste financiële reddingsoperatie door de overheid in de media te berichten dat Fortis er "financieel sterker voorstond dan ooit''.

VEB
Ook de Vereniging van Effectenbezitters heeft nog een procedure lopen, en voor die zaak is de uitspraak volgens Niels Lemmers van de VEB goed nieuws. Althans: voor een deel van de uitspraak. FortisEffect heeft voor een kleine periode een rechterlijk oordeel dat het misleidend was en de rechters in onze zaak kunnen daar bijna niet omheen. Over alle andere onderdelen, zoals de uitgifte in 2007 om ABN Amro te betalen en de emissie in 2008 om dividend te schrappen moeten we nog een oordeel krijgen."
 

De zaak waarin vandaag uitspraak werd gedaan was de laatste waarbij de staat betrokken was. In de uitspraak wordt gesuggereerd dat de overheid multi-interpretabele mededelingen gedaan om rust te bewaren. Daarmee lijkt de staat vrijuit te gaan, maar betaald moet er hoe dan ook worden. De vraag is: door wie dan wél? Lemmers: "Het restant van Fortis is verder ontwikkeld tot Ageas, dat ook in België aan de beurs is genoteerd. Dat bedrijf is de rechtsopvolger en die zal - met een aantal verzekeraars achter zich - moeten betalen."

Rek
Of dat lukt, moet wat Lemmers betreft de toekomst uitwijzen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, meent hij. "Als je kijkt naar de bezittingen en schulden, is daar wel enige rek. Of daar voor miljarden rek in zit is nog maar de vraag, maar voor 200 miljoen zal men wel ruimte kunnen vinden. Voor zover wij kunnen zien, zitten er voor beleggers geen risico's in ABN Amro, omdat alles wat met het oude concern te maken heeft, is achtergebleven in Ageas. Maar misschien zitten er risico's in ABN Amro die wij nog niet kennen."

Eind september 2008 zat Fortis in de problemen. Nederland en België namen toen een belang in Fortis en stelden cash ter beschikking. Advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect: “Die boodschap is de hele week gecommuniceerd. Menigeen heeft bijgekocht in die week. Maar ook alle beleggers die hun positie gehouden hebben en niet beëindigd hebben, zijn erdoor geraakt.”

Voor het lapje gehouden
Hij vervolgt: “Vrijdag 3 oktober nabeurs werd in één keer gezegd: ja sorry, het was niet waar. Vanaf maandag weten we al zeker dat het eigenlijk helemaal niet gewerkt heeft, we hebben u een week lang voor het lapje gehouden. En vervolgens daalt de koers van een dikke 5 euro naar 80 cent.”

De Gier is dan ook blij met de uitkomst van de rechtszaak, maar vindt het niet terecht dat de Staat de dans ontspringt. “Wij vinden de juridische verschillen niet zodanig dat dat tot zo’n verschillende uitkomst moet leiden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen