Beurs14 mrt '16 08:25

Schikking van 1,2 mrd in Fortis-zaak

Auteur: BNR Webredactie

De Belgische verzekeraar Ageas schikt een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis, dat in 2008 kopje onder ging. Daarmee lij

Met de schikking is een bedrag van 1,2 miljard euro gemoeid, meldt het bedrijf. De belangrijkste partijen die schadeclaims indienden zijn bij deze schikking betrokken, zegt Piet Depuydt, schrijver van het boek De Kloof, over de neergang van Fortis. "Ik denk wel dat dit een belangrijk hoofdstuk is dat kan worden afgesloten. Het is een mengeling van verschillende zaken. Je ziet al in 2007 de eerste kenmerken van een kredietcrisis en in de loop van 2008 belangrijke volgende signalen. En intussen haalde Fortis belangrijke onderdelen van ABN Amro binnen." 

 

Een bloedgroepen strijd was onvermijdelijk, beweert Depuydt, waarbij België langzaam maar zeker de overhand begon te nemen en waarbij 'de Nederlanders' het onderspit begonnen te delven. "Als ABN Amro in 2007 wordt overgenomen, beslist Fortis om een bepaald onderdeel van de reserves van de Nederlandse verzekeringstak te gebruiken om dividenden te kunnen uitbetalen, ondanks het feit dat ze heel veel geld op tafel hebben moeten leggen om ABN Amro binnen te halen." 

Genationaliseerd
Het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN Amro over. In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas. Het restant van het financiële concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit dramatisch in waarde zakken.

VEB
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) behoort tot de partijen die sindsdien namens gedupeerde aandeelhouders aandringen op schadevergoeding. Fortis zou wanbeleid hebben gevoerd en beleggers hebben misleid door informatie over de zwakke kapitaalpositie achter te houden.

Topman Bart De Smet van Ageas spreekt van "een eerlijke en redelijke schikking'' met de aandeelhouders van Fortis. Hij hoopt dat daarmee een streep kan worden gezet onder een "onzekere en moeilijke periode''.

 

De VEB is trots op het bereikte resultaat. "De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders'', zegt directeur Paul Koster.

Gerechtshof
De schikking wordt nu voorgelegd aan het gerechtshof in Amsterdam. Pas als die de overeenkomst algemeen bindend verklaart, kan het bedrag onder de gedupeerden worden verdeeld. Dat kan nog anderhalf tot twee jaar duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen