Beurs31 mei '13 09:14

Japanse productie neemt fors toe

Auteur: BNR Webredactie

De industriële productie in Japan is in april met 1,7 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat bleek vrijdag uit cijfers van de Japanse overheid.

De stijging was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een toename met 0,6 procent, na een stijging met 0,9 procent in maart.

Prijspeil
Het gemiddelde prijspeil in het land zakte in april met 0,7 procent op jaarbasis. De kerninflatie, de stijging van het prijspeil zonder de prijzen van vers voedsel, kwam uit op min 0,4 procent. In de hoofdstad Tokyo kwam deze graadmeter uit op 0,1 procent. Daarmee steeg het gemiddelde prijspeil daar voor het eerst in 4 jaar tijd. Volgens analisten kan die ontwikkeling erop wijzen dat de landelijke graadmeter in de komende maand ook omslaat.

stimuleringsbeleid
De Japanse regering voert een agressief stimuleringsbeleid in een poging de economie aan te jagen en een einde te maken aan de hardnekkige deflatie. De afgelopen weken kwamen er al diverse positieve berichten over de Japanse economie naar buiten. Zo groeide 's werelds op twee na grootste economie in het eerste kwartaal sterker dan verwacht en namen de orders voor machines in het land in maart stevig toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen