Beurs4 mrt '16 10:19

ABP-topvrouw: goed-weer-scenario zit er niet in

Auteur: BNR Webredactie

Nederlands grootste pensioenfonds ABP is er in de eerste maanden van dit jaar nog slechter voor komen te staan, onder meer door tegenvallende rendementen. En het is maar de vraag of de komende jaren verbetering zullen brengen.

De dekkingsgraad van het ABP is eind februari "in de buurt van de 90 procent" beland, zo laat bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool vandaag weten in De Telegraaf. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Een score van 90 procent is fors onder het vereiste niveau.

Eind dit jaar besluit het ABP of het gaat korten op de pensioenen. Het ABP en ook het grote zorgfonds PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen doordat hun financiële positie onder druk staat door de lage rente en regels over voldoende buffers.

Langere termijn
Wortmann-Kool uit in het interview haar zorgen over de langere termijn. "Wij houden er ook rekening mee dat we echt een aantal jaar nog met lage rentes te maken hebben.''

Het ABP hanteert nu nog een verwacht rendement op beleggingen van 6 procent per jaar. Het is de vraag of dit vol te houden is, omdat de groei van de wereldeconomie terugloopt. "Het goed-weer-scenario, dat zit er niet in. En de kans dat we opschuiven richting het slechtere scenario de komende jaren, die is er.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen