Beurs5 okt '15 12:40Aangepast op 5 okt '15 16:30

Air France schrapt 2.900 banen

Auteur: Madelon Meester

Air France schrapt bijna 3 duizend banen, waaronder die van piloten en cabinepersoneel. Het gaat om ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand. Air France neemt deze stappen omdat het personeel niet wil meewerken aan andere manieren om kosten te besparen.

Image

“Air france zit in zwaar weer”, zegt correspondent Stefan de Vries. “Als deze hervormingen niet doorgaan, is het binnenkort afgelopen met Air France.”

De ernst van de situatie leek eerder nog niet door te dringen tot het vliegend personeel. Dat was vorige week niet bereid tot een compromis waarbij ze meer uren moesten vliegen en de productiviteit omhoog moest. Dat is de reden waarom er volgens de luchtvaartmaatschappij is overgegaan op Plan B.

 

Grondpersoneel
Het grondpersoneel van Air France wordt het hardst getroffen. 1.700 banen moeten daar verdwijnen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk 300 en 900 arbeidsplaatsen te vervallen. “De productiviteit moet omhoog, omdat er concurrentie is van lowcost-maatschappijen zoals EasyJet en RyanAir, maar ook maatschappijen uit de Verenigde Arabische Emiraten, zoals Qatar Airways en Emirates. Die zijn heel actief op de lange afstanden tussen Europa en Azië en dat waren juist de afstanden waar Air France en andere traditionele luchtvaartmaatschappijen veel winst boekten”, legt De Vries uit.

Minder vluchten
Een groot aantal vluchten zal door de bezuinigingen van Air France verdwijnen. De luchtvaartmaatschappij doet veertien vliegtuigen in de verkoop. De Vries: “50 procent van alle routes van Air France is op dit moment verlieslijdend. Dat moet worden teruggebracht naar 20 procent en dat betekent dat veel korteafstandsroutes zullen verdwijnen.”

Woedend
Op dit moment zijn er honderden personeelsleden van Air France het hoofdkantoor op de luchthaven van Charles de Gaulle binnengedrongen waar de plannen werden gepresenteerd. “De vergadering met de ondernemingsraad is stopgezet en zojuist meldden Franse media dat de directeur personeelszaken onder zware beveiliging en zonder overhemd naar buiten is afgevoerd", aldus De Vries. "De spanning is te snijden; het personeel is zeer ontevreden over de plannen van de directie.”

Vooralsnog hebben de bezuinigingen op de tak Air France geen directe gevolgen voor KLM. “Maar de hele groep Air France-KLM zit in zwaar weer”, zegt De Vries. “Analisten zeggen dat ook KLM snel moet hervormen omdat de situatie daar niet meer houdbaar is. Blijkbaar is dat nog niet tot KLM doorgedrongen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen