Beurs6 sep '12 09:13Aangepast op 6 sep '12 09:53

AEX opent in de plus

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Amsterdam is donderdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten.

Alle ogen zijn gericht op de cruciale beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank, die later op de dag zal plaatsvinden.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 329,99 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 505,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,6 procent.

ECB
De financiële markt rekent erop dat de ECB de rente met 25 basispunten verlaagt naar 0,5 procent, het laagste niveau ooit. Ook gaan marktkenners ervan uit dat de centrale bank nieuwe steunmaatregelen aankondigt, zoals een hervatting van het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. De verwachtingen zijn hooggespannen sinds ECB-president Mario Draghi eind juli aankondigde alles te zullen doen om de euro te redden.

Nokia
In Helsinki zette Nokia de daling voort met een verlies van ruim 2 procent. Diverse effectenhuizen hebben het beleggingsadvies voor Nokia verlaagd na de tegenvallende presentatie van de nieuwste smartphone van de Finse mobieltjesmaker.

In de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam de sterkste stijger met een winst van 1,4 procent. Grootste daler was uitgeefconcern Reed Elsevier met een verlies van 0,9 procent.

TNT Express
TNT Express zakte 0,1 procent. De overname van de Nederlandse pakketbezorger door de Amerikaanse branchegenoot UPS zal naar verwachting pas begin 2013 worden afgerond. Brussel verlengde het onderzoek naar de gevolgen van de fusie voor de markt onlangs met 10 dagen, waardoor de transactie niet voor eind dit jaar kan worden voltooid.

In de MidKap ging softwarebedrijf Unit4 aan de leiding met een winst van 1,2 procent. Detacheerder Brunel was de grootste daler met een min van 0,2 procent.

Valuta
De euro was 1,2602 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,03 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 113,58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen