Beurs6 feb '14 10:17

Akzo koploper op positief Damrak

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse effectenbeurs is donderdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten. Beleggers verwerken een stroom van bedrijfsresultaten en wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In Amsterdam werden de cijfers van AkzoNobel goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,5 procent hoger op 384,36 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 630,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent.

AkzoNobel grootste stijger
AkzoNobel was de grootste stijger in de AEX met een winst van 4,8 procent. De verffabrikant wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken na het verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen ook op koers om de doelstellingen voor onder meer de winstgevendheid voor 2015 te behalen.

SBM Offshore was hekkensluiter in de hoofdindex, met een verlies van bijna 3 procent, ondanks dat de maritiem dienstverlener de omzet in 2013 sterker zag stijgen dan de onderneming zelf had verwacht. De opbrengsten kwamen uit op 4,8 miljard dollar (3,55 miljard euro), terwijl SBM in december nog 4,6 miljard dollar had voorspeld.

Nutreco onderaan
In de MidKap stond Nutreco onderaan met een min van 3,7 procent. Het diervoerbedrijf liet bij de publicatie van de jaarcijfers de doelstelling voor het bedrijfsresultaat in 2016 los. Nutreco doet dat onder meer als gevolg van het afstoten van activiteiten en de tegenvallende marktontwikkelingen in Noorwegen.

In Parijs dikte Alcatel-Lucent ruim 9 procent aan. De Franse fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur heeft voor het eerst in bijna 2 jaar weer een kwartaalwinst in de boeken weten te zetten. Credit Suisse zakte in Zürich 1,8 procent. De op één na grootste bank van Zwitserland heeft in het vierde kwartaal van 2013 een vrijwel vergelijkbare winst behaald als een jaar eerder, omdat de bank geld opzij moest zetten voor juridische zaken. Daarmee presteerde de bank slechter dan analisten hadden verwacht.

Euro noteerde 1,3527 dollar
De euro was 1,3527 dollar waard, tegen 1,3517 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,58 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 106,37 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen