Beurs2 dec '13 09:25Aangepast op 2 dec '13 10:13

Nederland is populair jachtterrein voor activistisch Centaurus

Auteur: BNR Webredactie

De activistische aandeelhouder Centaurus is terug in Nederland. In de jaren voor de crisis roerde het Londense hedgefonds zich bij beursgenoteerde bedrijven als ASMI, Ahold en Stork. Tijdens de crisis kreeg het bedrijf harde klappen en hield het zich gedeisd, maar Centaurus is er weer en mengt zich in de bedrijfsvoering van SBM Offshore.

"Centaurus wil dat SBM Offshore gebruik gaat maken van een goedkope geldbron uit Amerika", vertelt Mathijs Schiffers, correspondent voor het FD in Londen, op BNR. "Het gaat om zogeheten MLP's (Master Limited Partnership's, red.). Dat is een fiscaal vriendelijke constructie waarmee je eigen vermogen kan ophalen. SBM Offshore heeft voor maar liefst 24 miljard aan bestemmingen in de boeken staan. Die moeten gefinancierd worden. Dat kan op allerlei manieren. Volgens Centaurus is dit de goedkoopste manier. Als SBM Offshore daar gebruik van maakt, houden ze meer geld over om onder meer dividend uit te keren aan de aandeelhouders."

Centaurus heeft 3 procent van de aandelen. Dan is de invloed toch heel beperkt?
"Je moet je melden als je meer dan 3 procent hebt. Ze hebben zich nog niet gemeld, dus ze zitten nog onder de 3 procent. Centaurus begint altijd met een klein belang, maar het is wel een partij die de reputatie heeft om een lange adem te hebben en lang in zo'n bedrijf te blijven zitten. En ook aansluiting te zoeken bij andere aandeelhouders, dan heb je natuurlijk meer in de melk te brokkelen."

Het hedgefonds heeft niet zo'n goede naam. Waar hebben ze dat aan verdiend?
"Ik vind het niet helemaal terecht. Ze komen altijd naar voren met meteen een paar eisen en dat staat vrij agressief. Maar ze hebben in het verleden bij andere bedrijven toch wel punten gemaakt waar wat voor te zeggen viel. Ik denk dat wij in Nederland niet zo houden van de handelswijze en de bemoeizucht. Maar het is niet zo dat ze nou per se overal als een kwaaie pier beschouwd zouden moeten worden."

Zijn ze agressiever dan andere hedgefondsen of is die houding internationaal gezien heel normaal?
"Ze zijn activistisch en als je activistisch bent, probeer je eerst achter de schermen tot een oplossing te komen en je wensen ingevuld te krijgen. Als dat niet lukt, zoek je de buitenwereld op, ook om het debat aan de gang te krijgen. Dat is wat Centaurus nu wil: men wil dit gewoon op tafel hebben liggen en kijken welke aandeelhouders er ook zo over denken. Dat is de werkwijze."

Centaurus kreeg in de crisis zelf ook de nodige klappen. Zijn ze nu terug?
"Ze hebben het zelf zwaar gehad. Ze beleggen in aandelen en die zijn minder waard geworden. Zo'n fonds heeft ook te maken met beleggers die uit kunnen stappen. Dat gebeurt eerder in een crisis dan in een goeie tijd. Bovendien is het in een crisis alle hens aan dek voor alle bedrijven. Nu gaat het weer wat beter en komen zaken als een waardecreatie weer op tafel te liggen. Heeft een bedrijf wel de juiste waardering? Dat soort zaken spelen in tijden van crisis natuurlijk eventjes minder. Dat is een spelletje dat Centaurus op het lijf is geschreven."

Waarom houdt Centaurus zich eigenlijk zo bezig met Nederland en Nederlandse bedrijven?
"Je ziet ze veel in Nederland. Nederland is een populair jachtterrein voor ze. Dat heeft te maken met aandeelhoudersrechten die er zijn, die zijn verruimd. Bovendien vinden ze dat veel bedrijven in Nederland op de beurs niet de waardering hebben die ze zouden moeten krijgen."

Gerelateerde artikelen