Beurs7 feb '14 11:18

Forse koersdaling SBM na nieuws steekpenningen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het beursaandeel van SBM Offshore kelderde vanochtend met 18 procent nadat bekend werd dat het bedrijf tussen 2005 en 2011 ruim 185 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in een aantal landen. De daling is nu teruggelopen tot 12 procent. Nog steeds een overdreven reactie, zegt analist Jos Versteeg tegen BNR.

In een document dat op internet circuleert, staat dat het Schiedamse miljardenbedrijf 185 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in landen als Angola, Brazilië en Maleisië. SBM bevestigt dat de informatie van binnen het bedrijf afkomstig is, maar zegt dat het slechts om twee landen in Afrika en een land buiten Afrika gaat.

"Het document is gestolen door een boze, oude werknemer", aldus een woordvoerder van de maritiem dienstverlener tegen zakenblad Quote. De man wilde het document gebruiken om SBM af te persen voor 3 miljoen euro. Hij plaatste het op de Engelstalige Wikipediapagina van SBM.

Beurs
Het nieuws leidde tot een forse koersdaling op de beurs van het aandeel van SBM. "Volstrekt overdreven", zegt Jos Versteeg, analist bij Theodor Gilissen. Grote angst bij de aandeelhouders is de hoogte van de boete die het bedrijf zal moeten betalen vanwege deze 'oneerlijke vorm van concurrentie'.

"Ikzelf ging ervan uit dat het een lage boete zou worden van ongeveer 100 miljoen, de markt ging uit van tussen de 100 en de 400 miljoen. Waarschijnlijk zal het aan de bovenkant uitkomen, maar dat is voor een heel belangrijk deel speculeren", zegt Versteeg.

De vrees dat de boete het bedrijf zou kunnen doen omvallen, deelt de analist niet. "Ik denk dat SBM uitstekend gepositioneerd is voor de toekomst, het heeft enorm goede kansen op de markt."

Cultuurverandering
Vorig jaar april maakte SBM zelf al bekend dat het op 'mogelijk ongewenste verkooppraktijken' was gestuit. Het meldde daarop externe accountants te hebben ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Ook werd er nadien vanuit de Raad van Commissarissen strenger op toegezien dat SBM-werknemers zich aan de regels houden.

Tijdens een analistenbijeenkomst donderdag sprak SBM dan ook over een cultuurverandering. Versteeg: "Ze hebben uitgelegd dat een cultuurverandering binnen een bedrijf dat altijd in moeilijke landen heeft gewerkt, in Birma, in donker Afrika, erg lastig is. De verleiding tot fraude daar is groot, omdat mensen er ronduit om vragen."

De maritiem dienstverlener heeft al veel ellende achter de rug, aldus de analist. "Dit was de laatste zaak. En zoals dat dan toch wel eens gebeurt met de wet van Murphy, is de laatste zaak toch wat ernstiger dan gedacht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen