Beurs16 mrt '16 12:59

VEB 'in principe' akkoord met aandelenemissie Delta Lloyd

Auteur: Thijs Baas

De Vereniging van Effectenbezitters dient een klacht in over de tekenbonus van 8 ton van de nieuwe financieel directeur van Delta Lloyd. Toch zal dat feit op zich geen reden voor de toezichthouder zijn om tegen de aandelenemissie van de verzekeraar te stemmen, zegt Errol Keyner van de VEB tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanmiddag komt er eindelijk duidelijkheid over de omstreden aandelenemissie van Delta Lloyd. Alleen als Delta Lloyd met onverwachte nieuwe informatie naar buiten komt, is er een kans dat de VEB tegen de uitgifte gaat stemmen. "Wellicht roept Delta Lloyd iets waarvan wij zeggen dat het niet de bedoeling is. Dan kán het zijn dat wij onze stem gaan aanpassen."

 

Activistische aandeelhouders die de aandelenemissie via de rechter hadden willen tegenhouden werden in het ongelijk gesteld, met de boodschap dat de aandeelhoudersvergadering de plek is om tegen de emissie te stemmen. "Je moet niet via de rechter afdwingen dat beleggers niet mogen stemmen. Daar zijn wij absoluut niet voor, wij als VEB vinden dat een belegger moet kunnen stemmen over dit soort zaken."

DNB
Wel steekt het Keyner dat de VEB niet achter de schermen kan meekijken of DNB zijn toezichthoudende rol te ver heeft doorgevoerd. Wel is wat hem betreft duidelijk dat DNB heeft bepaald dat Delta Lloyd meer buffers moet aanleggen, voordat ze weer eigen baas mogen spelen, zegt hij. "Wij begrijpen dat de toezichthouders na de kredietcrisis veel kritischer staan tegenover verzekeraars. Voor beleggers kan het ook pijnlijk zijn als bestuurders beslissingen moeten nemen die slecht zijn voor het langetermijn-aandeelhoudersrendement."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen