Beurs14 jan '13 06:14Aangepast op 14 jan '13 08:59

'Veilinghuis Christie's moet inkrimpen in Amsterdam'

Auteur: Mijke Hurkx

Bij veilinghuis Christie's staat een reorganisatie op stapel. Er zou personeel uit moeten. Dat melden meerdere bronnen aan BNR.

Image

Maandagmiddag komt de directie van Christie's Londen naar Amsterdam, om uitleg te geven over de reorganisatie. Eerder gebeurde dit ook bij de Nederlandse vestiging van veilinghuis Sotheby's, die nu alleen nog fungeert als innamekantoor.

BNR heeft gebeld met de directeur van Christie's Amsterdam om te vragen of het klopt dat er personeel uit moet. Jop Ubbens heeft daarop "geen commentaar", maar hij wil wel benadrukken dat Christie's Amsterdam gewoon blijft veilen.

Zompige polders
Willem Baars, kunsthistoricus en publicist zegt dat het een grote slag zou zijn voor de Nederlandse kunst- en antiekmarkt als Christie's zou gaan inkrimpen. "In de afgelopen vijf jaar is tweederde van het personeelsbestand al verdwenen. Ik verwacht dat er de komende tijd nog twintig tot dertig mensen uitgaan. Ik vind dat vreselijk, want je raakt echt een stuk cultuur kwijt."

Opvallend is dat het internationaal juist goed gaat met het veilinghuis. Baars: "Juist daarom gaat men snijden in Amsterdam. Het management heeft echt de focus op het internationale topsegment liggen. Het is een publiek geheim dat de eigenaar Christie's ook wil verkopen. En omdat het zo goed gaat kan hij het bedrijf waarschijnlijk kwijt in China of Rusland."

Volgens Baars is de legitimatie om in Amsterdam te veilen er eigenlijk al jaren niet meer. "Waarom zou Christie's in Nederland schilderijen van zompige polders of saaie bloemstukken blijven veilen, terwijl er in Londen en New York topstukken onder de hamer gaan? Dat zou men in Amsterdam ook niet moeten willen."

Meubels en porselein
Johan Bosch van Rosenthal, kunstkenner en eigenaar van ArtConsult, denkt dat Christie's de activiteiten in Amsterdam gewoon voort zal zetten. "Het zou me verbazen als de commerciële markt, die er gewoon is in Nederland, wordt losgelaten. Wel zou het logisch zijn om in de handel die minder goed loopt wat minder actief te worden. Meubels, porselein en zilver bijvoorbeeld. Maar met schilderijen gaat men gewoon door, is mij verzekerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen