Beurs18 mrt '16 17:01

Kledingwinkels HoutBrox en Purdey in problemen

Auteur: Judith Laanen

Aan de reeks omgevallen kledingwinkels kunnen binnenkort misschien ook modeketens Houtbrox en Purdey toegevoegd worden. Financierder ING weigert de ondernemingen nog krediet te geven.

Foto screenshot YouTube.com
Foto screenshot YouTube.com

Moederbedrijf Brova moet een nieuwe geldschieter vinden voor hun werkkapitaal. ING bevroor de kredieten van 6 miljoen euro per 1 januari, omdat de verliezen zich al jaren opstapelen en het eigen vermogen hebben uitgehold, schrijft de krant.

De winkels worden volgens algemeen directeur Martin Duthler nog bevoorraad, over het betalen van huren wil hij niets zeggen. Ook kon hij niet zeggen hoe lang de winkels van HoutBrox en Purdey nog openblijven.

Brova probeerde via de rechter de bevriezing van tegoeden ongedaan te maken, maar dat is deze week stukgelopen. Volgens de rechtbank in Den Bosch mag ING de geldkraan dichtdraaien. De rechtbank zegt dat van ING alleen verwacht kan worden dat de bank een "levensvatbare vennootschap financiert."

Duthler is al sinds vorig jaar in gesprek met andere mogelijke geldschieters. "We werken aan een oplossing voor een herfinanciering", zegt hij tegen het FD. Duthler zegt dat de kans daarop groot is, vanwege een flinke reorganisatie van het concern vorig jaar. Daarbij werden de formules van bepaalde winkels omgevormd naar die van Houtbrox. Na de reorganisatie is Brova weer winstgevend, zegt de directeur.

Brova heeft 46 winkels en 700 werknemers. De eerste winkel werd ruim honderd jaar geleden opgericht door het echtpaar Antoon van Hout en Lisa Brox in Veghel.

'Kansrijke gesprekken'
Peter Seemann, managing director van Brova, zegt dat er al een aantal weken gesprekken zijn over de financiering. "Die zijn zo kansrijk dat we ervan uitgaan dat het opgelost wordt." Volgens Seemann heeft HoutBrox geen bankschuld. "De volledige cashflow van onze onderneming komt ten goede van onze schuldeisers."

 

Volgens het FD staat Brova al acht jaar onder bijzonder beheer staat van ING. Seemann: "We hebben gereorganiseerd en alle winkels omgebouwd, en nu geen achterstallig onderhoud meer. De kosten zijn de afgelopen jaren met 1,9 miljoen afgenomen. Alleen in het laatste jaar, 2015, zaten nog een boel incidentele reorganisatiekosten, dat was dus ook een verliesgevend jaar. Voor 2016 verwachten we weer zwarte cijfers te schrijven."

Gerelateerde artikelen