Beurs16 dec '13 08:15

Dijsselbloem voorkwam grotere bonus oud-topman SNS Reaal

Auteur: BNR Webredactie

Minister Dijsselbloem heeft dit voorjaar voorkomen dat de topman van SNS Reaal nog zes maanden salaris meekreeg na de nationalisatie van de bank. Dat blijkt uit het boek De Val van SNS Reaal van vijf collega's van het Financieele Dagblad.

Jeroen Dijsselbloem. ANP
Jeroen Dijsselbloem. ANP

Als op 1 februari het doek valt voor SNS, is er veel commotie rond de bonussen voor de top van SNS. Minister Dijsselbloem onderzoekt of dat geld nog terug te vorderen is, maar komt van een koude kermis thuis: juridisch onhaalbaar.

Verkeerde beslissingen
Dat de bestuurders ondanks wanbeleid toch van het financiële extraatje kunnen blijven genieten, blijft Dijsselbloem dwarszitten. Hij doet nog een laatste poging met een moreel appèl op de bestuurders: "Bonussen die in die periode zijn verstrekt zijn in mijn ogen ten onrechte verstrekt. Er is geen sprake van fraude of malversatie, maar er zijn verkeerde beslissingen genomen, waardoor het concern in gevaar is gebracht. "

Gedwongen of vrijwillig, de uitgekeerde bonussen komen niet terug. Daarmee lijkt de geldkwestie rondom de SNS-bestuurders afgedaan. NU blijkt dat er na de nationalisatie van SNS toch nog geld is uitgekeerd aan Ronald Latenstein, oud-CEO van de SNS Bank. FD-journalist Pieter Couwenbergh, mede-auteur van De Val van SNS Reaal: "Het ministerie van Financiën en de commissarissen van SNS Reaal lagen in de clinch over een half jaarsalaris, dat SNS heeft betaald aan Ronald Latenstein en Ference Lamp, de twee bestuurders die zijn vertrokken toen de bank werd genationaliseerd. De commissarissen zeiden 'die jongens hebben een opzegtermijn van een half jaar, dus we hebben ze gewoon een half jaarsalaris uitgekeerd'."

Teruggefloten
Maar de commissarissen worden teruggefloten. Couwenbergh daarover: "Financiën zei 'nee, we hadden met jullie afgesproken dat de bestuurders niets mee zouden krijgen als ze op zouden stappen'."

Dus haalde de Raad van Commissarissen van SNS onder druk van het ministerie van Financiën de 2,5 ton aan salaris weer terug. Maar daarmee is de kous nog niet af. Opnieuw ontstaat er discussie over zowel het salaris van CEO Ronald Latenstein als CFO Ference Lamp. "Discussie over het moment de bestuurders uit dienst waren", vertelt Couwenbergh. "De commissarissen zeiden dat dat per 1 maart was en Financiën zei 'nee, de bank is genationaliseerd op 1 februari en vanaf dat moment waren ze uit dienst'. Toen heeft Financiën over die ene maand gezegd dat het geld terug moest naar SNS Reaal."

Poot stijf
Maar deze keer houden de commissarissen van SNS hun poot stijf. "Dat vonden de commissarissen zo gortig", zegt Couwenbergh, "dat ze de twee bestuurders toen hebben aangeboden dat maandsalaris uit eigen zak te betalen. De een, Ronald Latenstein, heeft dat aanvaard, en de ander, Ference Lamp, heeft dat vriendelijk doch resoluut geweigerd."

Gerelateerde artikelen