Beurs19 nov '14 11:12Aangepast op 19 nov '14 13:43

PwC trekt miljoenen uit voor betere kwaliteit

Auteur: BNR Webredactie

Accountants- en advieskantoor PwC trekt in de komende drie jaar 20 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van zijn diensten te verbeteren. Dat maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de cijfers over het boekjaar 2013/2014.

Foto ANP
Foto ANP

Eind september kwamen PwC en zijn rivalen KPMG, EY en Deloitte zwaar onder vuur te liggen na een vernietigend rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De AFM onderzocht bij elk van de zogenoemde 'Big Four' tien controles die werden uitgevoerd in 2012 en 2013. PwC scoorde op vier daarvan een onvoldoende, evenals Deloitte. KPMG kwam het slechtst voor de dag met zeven onvoldoendes, terwijl bij EY drie rapportages ondermaats waren.

Verbeterplan
De branche kwam in september met een verbeterplan, PwC is de eerste die daar een prijskaartje aan hangt. "Dit is een onderdeel van het totale plan", zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo van de Nederlandse tak van PwC.

"We hebben bijvoorbeeld met de branche afgesproken dat we naar een externe Raad van Commissarissen gaan en dat we met een kwaliteitsinstituut komen. Daarbij hebben we een aantal maatregelen rond onze beloningsstructuur genomen."

20 miljoen
De 20 miljoen euro die PwC uittrekt voor verbeteringen in de eigen werkzaamheden, is grotendeels bedoelt om extra mensen in te kunnen zetten.

 

Zo wil Van Mierlo zogeheten review teams vormen die tijdens de controles meekijken om te zien of de werkzaamheden goed worden vastgelegd.

"De afgelopen tien jaar is de kwaliteit van onze dossiers zichtbaar toegenomen. Alleen niet snel genoeg. We hebben regels binnen de sector die voorschrijven hoe je dingen vastlegt en hoe je dingen documenteert. Afwegingen die je maakt, dilemma’s die je tegenkomt. Dat goed documenteren doen we onvoldoende. Daar moet meer tijd en energie in gestoken worden."

Meer omzet en winst
PwC haalde in het boekjaar 2013/2014 een omzet van 671,6 miljoen euro, tegen 663,8 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg van 90,7 miljoen tot 113,1 miljoen euro.

Volgens financieel directeur Ad van Gils toont de omzetstijging aan dat de vraag naar de diensten van PwC blijft toenemen. Het bedrijf zet daarom in op het werven van nieuwe medewerkers. "We hebben ruim honderd mensen meer aangetrokken dan vorig jaar en kunnen nog meer nieuwe mensen gebruiken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen