Beurs24 mrt '16 14:37

Knot waarschuwt voor sparen in buitenland

Auteur: Jeroen Hoorn

Mensen die overwegen hun spaargeld in het buitenland te stallen, moeten zich goed verdiepen in de risico's. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in reactie op het nieuws dat buitenlandse banken azen op Nederlands spaargeld.

Klaas Knot (Foto: ANP)
Klaas Knot (Foto: ANP)

"Calculerend spaargedrag is van alle tijden, maar omdat er hier ook sprake is van valutarisico kun je je afvragen of dit niet wat meer in de buurt van beleggen komt", zegt Knot tegen BNR. Hij stelt dat spaarders zich goed moeten verdiepen in de risico's en ook in de regels voor bescherming van spaargeld in de landen waar zij hun geld onderbrengen.

Icesave

Het Financieele Dagblad meldde donderdag dat banken uit andere landen Nederlands spaargeld willen aantrekken. Spaarders zouden daarvoor openstaan vanwege de lage spaarrente in Nederland, momenteel zo'n 0,8 procent. Een Bulgaarse bank biedt 2,5 procent. De Duitse start-up Raisin komt binnenkort met een digitaal platform waarmee ook Nederlanders de kans krijgen hun spaargeld in het buitenland te stallen.

Knot is er nog niet van overtuigd dat spaarders hun geld massaal naar Bulgaarse spaarrekeningen zullen overboeken. "We kennen allemaal Icesave, en ik mag hopen dat daar door een ieder lessen uit zijn geleerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen