Beurs19 mei '14 08:57

AstraZeneca wijst bod Pfizer af

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse farmaciebedrijf AstraZeneca heeft het nieuwe bod van zijn Amerikaanse branchegenoot Pfizer afgewezen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Pfizer verhoogde zondag het bod op AstraZeneca van 50 pond tot 55 pond per aandeel. Het totale concern werd met het nieuwe bod gewaardeerd op circa 70 miljard pond, zo'n 86 miljard euro. Dat was volgens analisten ook het 'magische getal' waarmee het bestuur van AstraZeneca naar de onderhandelingstafel zou kunnen worden gelokt.

Aandeel cash
Verder verbeterde Pfizer de samenstelling van het voorstel, waarbij een groter deel van het bedrag dan voorheen in cash zou worden uitbetaald. De rest zou worden voldaan in aandelen Pfizer.

AstraZeneca wees eerdere toenaderingspogingen van Pfizer ook al resoluut van de hand en noemde de nieuwe prijs maandag wederom onvoldoende. Daarnaast wees het op ,,significante risico's voor aandeelhouders'' en ,,serieuze consequenties'' voor werknemers en de farmasector in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zweden in het geval van een transactie.

55 pond per aandeel
Pfizer gaf zondagavond aan dat het niet meer zou gaan betalen dan 55 pond per aandeel. Het bedrijf sprak van een definitieve bieding. De Amerikanen benadrukten geen vijandig bod op AstraZeneca te doen als het laatste bod zou worden afgewezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen