Beurs23 mrt '15 09:37

Zakendoen in China: gezellig de karaokebar in is geen garantie voor succes

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de teruglopende groei van de Chinese economie valt er in het land nog genoeg geld te verdienen voor Nederlandse bedrijven. Vandaag begint een Nederlandse handelsmissie in Beijing.

Ruim honderd bedrijven proberen opdrachten in China binnen te slepen. Er zijn, gezien de groei van de middenklasse in China, heel wat mogelijkheden, zegt China-correspondent Sjoerd den Daas vanuit Beijing.

 

Als voorbeelden van Chinese sectoren waar voor Nederlandse bedrijven kansen liggen, noemt Den Daas de e-commerce, voedselvoorziening en voedselveiligheid en de aanpak van de milieuvervuiling.

Vandaag bezoekt staatssecretaris Wilma Mansveld de Chinese minister van Milieu om te overleggen over zaken als de aanpak van fijnstof en het milieuvriendelijk verwerken van afval. Woensdag sluit premier Mark Rutte zich bij de missie aan.

Deuren openen
Vooral voor het midden- en kleinbedrijf, zegt Den Daas, is het van belang dat Rutte zich ook laat zien. “Juist in China is het zo belangrijk dat daar hoogwaardigheidsbekleders komen. Die kunnen deuren openen die de bedrijven zelf misschien niet kunnen openen. Een Friesland Campina, een Shell, die redden zich hier allemaal wel. Maar met name dat mkb, de kleinere bedrijven, die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.”

Voor ondernemers heeft Den Daas een even eenvoudig als ingewikkeld advies. “Weet wat voor vlees je in de kuip hebt”, zegt hij. “Zoek een goede zakenpartner. Zonder goede lokale partner is het moeilijk zakendoen.”

Karaoke
Hij legt uit: “Er zijn nogal wat bedrijven die hier op zoek zijn gegaan naar een partner en dachten: ‘Hartstikke leuk, lekker die karaoke in, leuke avondjes uit eten’, et cetera, et cetera. Het voelde allemaal goed, maar twee jaar later bleek zo’n partner toch niet zo betrouwbaar als ze in eerste instantie dachten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen