Beurs11 apr '16 06:31Aangepast op 13 apr '16 15:43

Winkeldief steeds vaker dief van eigen portemonnee

Auteur: BNR Webredactie

Winkeliers hebben de afgelopen jaren voor ruim tweeënhalf miljoen euro aan schade verhaald op winkeldieven. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. Maar vóór je de schade kunt innen, moet je zo'n dief natuurlijk eerst weten te pakken.

Foto: Nina van den Dungen (BNR)
Foto: Nina van den Dungen (BNR)

Winkeldieven verraden zich vaak door een speciale looproute, waarbij hij heel gek loopt van het ene naar het andere gangpad, waarbij het doen van boodschappen duidelijk geen prioriteit heeft. Dat is dus vrij eenvoudig waar te nemen en bewakingscamera's helpen daarbij, zegt Niels de Koning van de Coop Supermarkt tegen verslaggever Nina van den Dungen.

Hij wist dit jaar al zeven dieven in de kraag te grijpen. "Je volgt de persoon, het beste is om dan een collega in te lichten, want met zijn tweeën sta je sterker. En dan is het wachten tot iemand de kassa passeert en dan moet je de persoon na de kassa aanhouden. Dat geeft wel een kick en je adrenaline gaat omhoog."

Schade
De vraag is uiteindelijk altijd hoe groot de schade is; dat blijft volgens De Koning een grijs gebied. Wel stuurt zijn filiaal altijd een boete na van 181 euro naar de winkeldief.

En dat werkt, zegt hij. "Je krijgt wat geld terug voor de schade die je geleden hebt. Ik ben ook weer een paar uur bezig om uiteindelijk alle formulieren in te vullen, de verdachte over te dragen. De tijd die ik eigenlijk in de winkel had willen steken, moet ik nu aan een winkeldief besteden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen