Beurs12 apr '16 08:25Aangepast op 13 apr '16 18:06

Ondernemen in Beieren: verder kijken dan autoindustrie

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Lilianne Ploumen gaat vandaag op handelsmissie naar Beieren. Daar is veel geld te verdienen, en niet alleen in de autoindustrie. Als je het tenminste op z'n Duits aanpakt.

ANP/AFP
ANP/AFP

Duitsland is voor Nederland het belangrijkste exportland, maar het zuidelijk gelegen Beieren blijft achter, zegt Peter Vermeij, consul-generaal in München.

 

Toelevering
Beieren staat bekend om zijn autoindustrie, maar ook als je goed bent in cybersecurity en medische hightech zien de Zuid-Duitsers je graag komen. Vermeij: "Een van de dingen die hier heel belangrijk zijn, is om te begrijpen dat al die champions hier vaak heel veel zelf doen en nog niet zo gewend zijn om te werken met andere partijen die onderdelen toeleveren."

Dus ook al is Duitsland een hoogontwikkeld land, Nederlandse ondernemers hebben zeker wat toe te voegen, verwacht de consul-generaal. "Wij blinken wel uit in creativiteit. En wat je vandaag de dag natuurlijk nodig hebt, is verder kijken dan de dag van morgen. Wij zijn behoorlijk goed in bijvoorbeeld een toeleveringsketen ontwikkelen en snel producten ontwikkelen."

Kwaliteit
Kansen te over dus, als je het tenminste op z'n Duits aanpakt. "Duitsers zijn in eerste instantie heel erg geïnteresseerd in de kwaliteit van je product", legt Vermeij uit.

"Dus die willen precies weten hoe je het hebt gemaakt, wat het kost, hoe lang je erover doet. Wij als Nederlanders zijn gewend meteen te praten over: 'Als we dat product dan hebben, kunnen we de markt gaan veroveren'. Een Duitser denkt heel anders. Die denkt: 'Als ik een goed product heb, is er ook wel een markt voor die er een heel goede prijs voor betaalt'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen