Beurs12 apr '16 15:37Aangepast op 13 apr '16 17:03

FNV wil meer leden uit mkb halen

Auteur: Judith Laanen

Nu veel grote bedrijven omvallen, ziet FNV-leider Ton Heerts in het personeel van kleinere ondernemingen een interessante ledengroep. Dat zei Heerts bij de opening van de Week van de Ondernemer in Utrecht.

Cartoonist tekent snel FNV-leider Heerts (midden) en MKBNL-voorman Van Straalen. Foto BNR / Elfanie toe Laer
Cartoonist tekent snel FNV-leider Heerts (midden) en MKBNL-voorman Van Straalen. Foto BNR / Elfanie toe Laer

Het is voor het eerst dat een vakbondsleider de Week van de Ondernemer opent. Maar dat is volgens Heerts helemaal niet zo gek:

In zijn toespraak noemde Heerts het mkb de 'banenmotor van Nederland'. Volgens de vakbondsleider beseft deze groep ondernemers zich wel dat ze genoeg banen leveren, maar mag deze groep alsnog "best wel positief in het zonnetje worden gezet".

Mkb'ers zijn nog niet altijd lid van een vakbond, maar Heerts ziet daar kansen. En niet alleen omdat de ledenaantallen van de FNV teruglopen: "Ik denk wel dat ze ons nodig hebben. Over een paar weken start de FNV de grootste ledenwerfcampagne aller tijden. Bij ons staat de term vakmanschap bovenaan de ladder", zegt Heerts.

"Een goede ondernemersmentaliteit is ook goed voor werknemers in z'n algemeenheid", verklaart Heerts zich nader. Heerts benadrukt ook de samenwerking tussen de leiders van FNV en het midden- en kleinbedrijf: "In gemeenteland openen we werkbedrijven met wethouders. Dan laat je zien dat je toch ons het goede van ons land wil behouden en het nog beter wil maken."

En Heerts ziet meer positieve kanten aan het mkb: "Het verzuim bij kleinere ondernemers is over het algemeen lager en de band tussen werknemer en werkgever is goed. Bij hele grote bedrijven met tienduizenden medewerkers is dat ook niet altijd je van het."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen