Beurs12 apr '16 15:45Aangepast op 13 apr '16 15:27

Verdubbeling boetes op zwart vermogen

Auteur: Thijs Baas

Mensen die een zwart vermogen in het buitenland alsnog bij de fiscus willen melden, moeten opschieten. De boete wordt vanaf 1 juli verdubbeld van 60 procent van de ontdoken belasting naar 120 procent. Mogelijk volgen er nog meer stappen, waarschuwt staatssecretaris Wiebes.

Foto: ANP
Foto: ANP

Want voor Wiebes is de maat vol. Met de Panama Papers scherp op het netvlies roept hij iedereen op die geld verborgen houdt voor de fiscus om zichzelf nu aan te geven. Want euker wordt het allemaal niet, als het aan Wiebes ligt: de spijtoptantenboetes gaan per 1 juli omhoog naar 120 procent en Wiebes kan niet uitsluiten dat meer stappen volgen. Wiebes wil tempo maken met de opsporing van de zwarte vermogens. "Het liefst zou ik een oproep doen om de gegevens nu al bij de Belastingdienst in te leveren. We willen met het team aan het werk."    
 

 

En dat is alleen nog maar als je zo verstandig bent om zelf naar buiten te treden met het verstopte vermogen. Wie zijn vermogen verstopt houdt en alsnog tegen de lamp loopt betaalt zelfs 300 procent. Wiebes: "Mijn boodschap is: het wordt niet leuker, meld het nu bij de fiscus, want het is klaar. Ik heb hier wel de belastingmoraal te verdedigen. Die bestaat bij het feit dat je weet dat iedereen het betaalt."

Sancties
Wiebes reageert met de stap op de recente onthullingen over het wegsluizen van geld via Panama - de Panama Papers. Hij wijst er verder op dat de Belastingdienst vanaf 2017 de bankgegevens krijgt uit honderd landen. Helaas zitten daar nog niet alle landen bij die nu genoemd worden in het kader van de Panama Papers, zegt verslaggever Laurens Boven. "Dat is een pijnlijk punt, dát is nog een kwestie van druk uitoefenen op die landen. GroenLinks pleit al voor sancties tegen die landen, maar dat ziet hij niet direct gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen