Beurs18 mrt '16 08:19

Nederlandse banken schieten niet op met afbouwen slechte leningen

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse banken zijn trager met het verkopen van slechte leningen dan veel Europese banken. Dat blijkt uit onderzoek van accountant- en adviesorganisatie PwC.

Foto: ANP
Foto: ANP

In totaal staat er nog voor 47 miljard aan slechte leningen op de balans van Nederlandse banken. Daarnaast is er nog voor ongeveer 50 miljard aan zogenoemde non-core leningen: leningen die niet per se een probleem vormen, maar waar banken wel van af willen.

Wilbert van den Heuvel, transactiespecialist bij PwC: "In Nederland zie je dat dat volume van verkoop slechts een niveau van 2,5 miljard heeft behaald. Dat staat in schril contrast ten opzichte van de volumes in andere Europese markten. Met name de UK, Ierland, Spanje en Griekenland laten veel grotere volumes zien."

Nu is dit laatste deels ook te verklaren doordat deze landen met hogere percentages probleemleningen zitten. In Nederland is dit volgens Van den Heuvel rond de 3 procent; in Spanje en Griekenland ligt het percentage tussen 20 en 40 procent. Geen problemen dus in Nederland? Van den Heuvel: "Ik zeg altijd maar zo: een percentage van veel is nog steeds veel."

Durfinvesteerders
De transactiespecialist zegt bij de banken terughoudendheid te zien als het gaat om verkoop van probleemleningen. "Enerzijds omdat men met publieke opinie te maken heeft. De kopers van deze leningen zijn vaak durfinvesteerders uit Amerika of Engeland."

 

  

"Aan de andere kant", gaat hij verder, "verwacht men toch nog steeds dat de verbetering in de economie uiteindelijk leidt tot lagere posities, dus dat men zelf in staat is om de problemen op te lossen."

Gerelateerde artikelen