Beurs17 mrt '16 14:39

'Rotterdamse haven dreigt duurste te worden van Europa'

Auteur: Judith Laanen

De haven van Rotterdam wil best vennootschapsbelasting betalen, maar dan moet de concurrentie dat ook doen. De Nederlandse mainport dreigt fikse klappen op te lopen, waarschuwt Havenbedrijf-topman Allard Castelein.

De Rotterdamse haven dreigt verreweg de duurste van Europa te worden, waarschuwt het Havenbedrijf de Tweede Kamer in een hoorzitting vandaag. Vanaf volgend jaar moeten Nederlandse zeehavens vennootschapsbelasting betalen. Het Havenbedrijf tekende beroep aan, met steun van het kabinet.

 

Want doen ze dat niet, dan kan er concurrentievervalsing plaatsvinden, zegt Castelein.

Politiek verslaggever Jeroen Stans zegt dat Castelein vooral kijkt naar de gevolgen op lange termijn. "De impact van die belasting voor de haven is veel groter dan veel mensen denken. De haven dreigt met afstand de duurste in Europa te worden. Dan gaat je reputatie eraan en blijven schepen weg. De concurrentie wordt in het zadel geholpen, zo vindt Castelein."

Dit soort hoorzittingen vinden volgens Stans vaker plaats en ze zijn bedoeld om informatie in te winnen voor Kamerleden, "zodat ze munitie kunnen verzamelen om later in een debat met het kabinet te kunnen gebruiken en horen wat er speelt en leeft in zo'n sector", zegt Stans.

Binnen het Havenbedrijf zijn er inderdaad zorgen, weet Stans. "Ze vinden dat de politiek te gefragmenteerd naar de haven kijkt. Het gaat de ene keer over werkgelegenheid, de andere keer over milieu, dus kleine losse blokjes. Volgens Castelein moet de haven beschouwd worden als één groot samenhangend geheel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen