Wie o wie komt er op de troon van Air France-KLM?
In de zoektocht naar een nieuwe topman loopt Air France-KLM een blauwtje op. De tweede man van Emirates bedankte vriendelijk voor de job. BNR vroeg een headhunter om tips.

Topman Alexandre de Juniac kondigde vorige week zijn vertrek aan bij AIR France-KLM. Het vinden van een geschikte opvolger is nog niet zo eenvoudig. Zo heeft de nummer 2 van Emirates, Thierry Antinori, ‘nee’ gezegd tegen de job.
Om Air France-KLM een handje te helpen, schakelde BNR headhunter Frank van der Linden in. Hij kan zich wel voorstellen dat mensen nee zeggen tegen de functie. "Antinori stond op het punt de nummer één te worden bij Emirates, een bedrijf dat al 27 jaar winst maakt achter elkaar. Dan ga je van een succesvolle luchtvaartmaatschappij naar prijsvechters, en krijg je de andere problemen die nog liggen bij Air France-KLM erbij."
Wat schuift dat zo ongeveer?
Eind vorig jaar waren er hevige protesten bij het hoofdkantoor van Air France. Diverse directeuren moesten zelfs over hekken klimmen en met ontbloot bovenlijf redden voor hun leven. Ook dat zou een rol kunnen spelen in het besluit wel of niet voor de vliegmaatschappij te gaan werken, maar misschien speelt er ook nog een salaristechnische kwestie mee. Van der Linden krijgen directeuren bij Air France-KLM 600.000 euro vast, "met een variable component van 600.000 euro."
"Bij Emirates verdient Antinori ook een veelvoud, dus ik kan me voorstellen dat hij kiest voor het comfort van Emirates", zegt Van der Linden.
Wat voor kwaliteiten moet je dan hebben?
De mensen die het meest succesvol zijn in de luchtvaartindustrie, zijn ook in die brance gepokt en gemazeld, zegt Van der Linden. "Je moet die internationale ervaring hebben, maar ook over uitstekende managementkwaliteiten beschikken. Je moet je wegen kennen in Den Haag, het is een functie die gelieerd is aan de overheid. En heel belangrijk: om zo'n reorganisatie door te kunnen voeren moet je over charisma beschikken."
De potentiële kandidaten komen uit dezelfde Franse airline-hoek, zegt Van der Linden. "Die hebben regeringservaring en vriend van Hollande zijn, en meer georiënteerd zijn op de staat dan dat ze een bedrijf kunnen leiden. In Frankrijk is dat belangrijk, want de staat bezit 16 procent. Je moet een vriendje zijn van Hollande om de baan te kunnen krijgen, maar het is de vraag of ze daarmee de juiste kandidaat vinden."