Ondernemen15 apr '16 08:57

Winkelovervallers hebben last van pinnende klanten

Auteur: Marjan van den Berg

Het aantal winkelovervallen neemt sterk af, onder meer doordat er steeds minder contant geld in de winkels is. Dat blijkt uit cijfers die BNR van Detailhandel Nederland heeft gekregen.

Marqt, een van de weinige winkelketens waar je niet cash kunt betalen. Foto: ANP
Marqt, een van de weinige winkelketens waar je niet cash kunt betalen. Foto: ANP

Waren er in 2009 waren er nog gemiddeld drie overvallen per dag, vorig jaar was het er nog maar één per dag. Een van de oorzaken is volgens Detailhandel Nederland de verbeterde samenwerking tussen winkeliers en politie. Een andere belangrijke oorzaak is de opkomst van het pinnen en het contactloos betalen, waardoor winkels minder contant geld in kas hoeven te hebben.

Detailhandel Nederland is dan ook voorstander van pinnen en contactloos betalen, maar contant geld in de winkels afschaffen gaat de organisatie te ver. Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer bij de brancheorganisatie: "Dat is een extreem middel. De winkelier bepaalt samen met de klanten de betaalwijze. We zien wel dat de klant steeds vaker kiest voor elektronisch betalen."

Sommige winkels hebben het contante geld al helemaal uitgebannen, maar dat zijn er volgens Van Bommel slechts "enkele". Sommige klanten, vooral ouderen, hebben nu eenmaal een voorkeur voor contant betalen, zegt hij.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen