Beurs13 feb '13 15:05Aangepast op 13 feb '13 16:56

Zakenman Slim eist vertrek topman KPN

Auteur: Fleur de Bruijn

De Mexicaanse zakenman Carlos Slim wil meer invloed op het beleid van KPN voordat hij als grootaandeelhouder instemt met de geplande claimemissie ter waarde van vier miljard euro door het telecombedrijf.

Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van anonieme bronnen. Slims telecombedrijf  América Móvil, dat een belang van 28 procent heeft in KPN, zou onder meer het vertrek van topman Eelco Blok eisen en een zetel willen in de raad van commissarissen. Zowel KPN als América Móvil weigeren commentaar te geven.

Oorzaken
BNR's economieredacteur Rob Jansen gaat in op de mogelijke oorzaken van ontevredenheid bij Slim. Volgens hem zou de Mexicaanse zakenman het een en ander aan te merken kunnen hebben op het functioneren van Blok. "Sinds het aantreden van Blok in 2011 is KPN zo'n 70 procent in waarde gedaald. Er is veel dividend uitgekeerd waardoor het vermogen flink is aangetast. Daar komt bij dat er ook nog flinke investeringen moeten worden gedaan, zoals glasvezel en de 4G-licentie waar onlangs veel geld voor is betaald. Daarnaast heeft KPN ook moeite het businessmodel aan te passen naar de consument: veel klanten bellen en sms'en niet meer maar gebruiken dataverkeer. Blijkbaar is de maat vol voor Carlos Slim."

Jos Versteeg, analist bij Theodor Gilissen, denkt dat Slim wel wil dat hij vertrekt. "Dat willen wel meer aandeelhouders namelijk. Enerzijds omdat hij het werk van Scheepbouwer (red. de vorige KNP-baas), die heel aandeelhoudersvriendelijk was, totaal heeft omgekeerd en aandeelhouders een behoorlijk nare beslissing voor de voeten heeft geworpen."

Rijke aandeelhouder
"En anderzijds toch hoe hij de komst van Carlos Slim heeft aangepakt. Ik denk dat KPN een rijke aandeelhouder echt nodig had en hij is er gelijk heel agressief tegen ingegaan en heeft alles in het werk gesteld om Carlos Slim van het lijf te houden."

Het aandeel KPN gaf woensdag na het Bloomberg-bericht een deel van zijn aanvankelijke winst prijs en noteerde rond 14.45 uur 4,5 procent hoger op 3,27 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen