Beurs5 nov '15 11:46

Brussel positiever over Nederlandse economie

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2 procent. Dat stelt de Europese Commissie in de zogenoemde herfstprognose.

ANP
ANP

De sterkere groei is te danken aan een toename van de investeringen in het eerste halfjaar, vooral in de bouwsector en door gestegen binnenlandse bestedingen.

In mei ging Brussel nog uit van 1,6 procent. Ook de verwachting voor de komende jaren is naar boven bijgesteld. De voorspelling is dat de economie volgend jaar met 2,1 procent groeit en in 2017 met 2,3 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB) raamt de groei van de economie dit jaar ook op 2,0 procent. Voor volgend jaar verwacht het CPB met 2,4 procent echter een hogere groei dan de commissie.

Brussel verwacht dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar daalt naar 1,5 procent, van 2,1 procent dit jaar. Die percentages liggen hoger dan de voorspellingen die de Commissie afgelopen voorjaar deed (1,2 volgend jaar en 1,7 procent dit jaar). Dat komt vooral door het besluit van Nederland om de gaswinning in Nederland op een lager pitje te zetten.

De werkloosheid in 2015 wordt geraamd op 6,9 procent van de beroepsbevolking (voorspelling in mei j.l.: 7,1 procent). Volgend jaar daalt dat verder naar 6,6 procent, om in 2017 uit te komen op 6,3 procent.

De aangekondigde belastingverlaging van 5 miljard euro zorgt vanaf de tweede helft van 2016 voor meer bestedingen, verwacht de Commissie. De impuls zou ook voor banen zorgen.

Eurozone
Voor de eurozone voorspelt de Europese Commissie een matig herstel. De economie profiteert weliswaar van de lage olieprijs, de dalende waarde van de euro en het stimuleringsbeleid van de ECB, maar wordt afgeremd door de afzwakkende groei in opkomende markten en aanhoudende geopolitieke spanningen. Bedrijven en overheden maken daarbij maar weinig gebruik van de bijzonder lage rente, die investeringen relatief goedkoop maakt.

Volgens de herfstraming van de Commissie komt de economische groei in de eurozone dit jaar uit op 1,6 procent. Voor volgend jaar wordt een lichte toename voorspeld tot 1,8 procent, waarna de groei in 2017 kan aantrekken tot 1,9 procent.

Tegenwind
De komende tijd zwakken de gunstige factoren voor de economie af, terwijl de tegenwind aantrekt, verwacht Brussel. Vooral de scherpe daling van de internationale handel zal de komende kwartalen de vraag uit het buitenland en de investeringen afremmen.

Volgend jaar wordt de sterkste groei binnen de muntunie verwacht in de Baltische staten en de voormalige probleemlanden Ierland en Spanje. Ook Nederland doet het waarschijnlijk wat beter dan het gemiddelde. De Griekse economie blijft tot en met 2016 krimpen, en zal zoals het er nu uitziet pas in 2017 weer herstel tonen.

Gerelateerde artikelen