Beurs27 nov '14 08:26

Gaat de olieprijs omlaag of niet?

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag vergaderen de olie-exporterende landen over de olieprijs. Die is nu zo laag dat sommige landen nu verlies draaien. Door minder op te pompen zou de prijs weer omhoog kunnen gaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hans van Cleef, sectoreconoom Energie bij ABN Amro, denkt niet dat de olielanden vandaag met een oplossing komen. “Er is een aantal landen dat de productie wil verlagen, met name Iran en Venezuela. Maar vooral Saudi-Arabië, de olieproducent waar het allemaal om draait, lijkt er niet heel veel voor te voelen.”

Vanaf september hebben we een sterke daling gezien van de prijs, gaat hij verder. “Dertig procent van de olieprijs is er af. Die schommelt nu een beetje rond de 76, 77 dollar."

Het grote probleem, zegt Van Cleef, is dat landen zich niet houden aan de afspraken rond de productie. “Ze hebben afgesproken dat ze 30 miljoen vaten per dag zouden moeten produceren. Maar in oktober bleek alweer dat de totale OPEC-productie op 31 miljoen vaten zit. Het is nog niet structureel op een laag niveau. Ze produceren gewoon te veel.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen