Beurs28 sep '15 12:55Aangepast op 28 sep '15 13:44

Justitie Duitsland zet tanden in Volkswagen

Auteur: Marjan van den Berg

Het Duits Openbaar Ministerie opent onderzoeken naar Volkswagen en oud-topman Martin Winterkorn.

ANP/AFP
ANP/AFP

Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen. Ook de rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn wordt onderzocht. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat Volkswagen op grote schaal heeft gesjoemeld met gegevens over de uitstoot van dieselauto's. Miljoenen auto's zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

Het Duitse OM onderzoekt nu in hoeverre er strafbare dingen zijn gebeurd bij Volkswagen, en wat Winterkorn ervan afwist. Eerst worden alle feiten verzameld in een vooronderzoek. Op basis daarvan wordt bepaald of het tot een strafzaak komt.

Mega-strafzaak
Op basis van wat er tot dusver allemaal naar buiten is gekomen, valt te verwachten dat het tot een strafzaak zal komen, zegt correspondent Derk Marseille.

 

Geruchtmakend alleen al om het onderzoek naar Winterkorn, zegt Marseille, die een enorme staat van dienst heeft en geldt als een van de meest succesvolle topmannen die Duitsland ooit heeft gekend. “Dat zo’n man dan persoonlijk voor het hekje moet komen; dat zou inderdaad het gevolg hiervan kunnen zijn.”

Juridische kosten
Bovendien zal Volkswagen de komende jaren tientallen miljarden euro’s aan juridische kosten moeten maken, zegt Marseille. “Waarschijnlijk gaat het ook leiden tot enorme bezuinigingen, waarbij er misschien wel merken moeten worden afgestoten en personeel moet worden ontslagen.”

Ook in de Verenigde Staten, waar de milieudienst EPA de zaak aan het rollen heeft gebracht, loopt een strafrechtelijk onderzoek. Het bedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd.

Winterkorn stapte vorige week op, naar eigen zeggen om de weg vrij te maken voor de veranderingen die nodig zijn bij het autoconcern. Daarbij benadrukte de toezichthoudende raad dat de topman niets wist van de malversaties die onder zijn bewind zijn begaan. Matthias Müller, de voormalige baas van sportwagendochter Porsche, volgde hem op.

Wereldwijd zijn 11 miljoen auto's van de Volkswagengroep voorzien van de software waarmee de uitkomst van laboratoriumproeven kan worden beïnvloed. Daaronder zijn ook Audi's - 2,1 miljoen in totaal - aldus de luxedochter van het concern. Het gaat om voertuigen van de types A1, A3, A4 en A6, de sportwagen TT en de terreinwagens Q3 en Q5.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen