Beurs20 aug '14 08:24

Kansen voor Nederland: Russen willen zelfvoorzienend worden

Auteur: BNR Webredactie

Rusland wil zelfvoorzienend worden. Door het Russische importverbod van agrarische producten komt dat in een stroomversnelling. Rusland stuurt steeds verder aan op lokale productie van voedsel. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, zegt Frank Rijkers, sectoreconoom agrarisch en food bij ABN Amro.

“Je ziet dat producten als plantmateriaal, pootgoed, zaaigoed, landbouwmachines, stal- en kassystemen en veevoer bewust buiten de Russische importboycot zijn gelaten", zegt hij op BNR. "Nederland speelt hier toch wel een belangrijke rol in, omdat Nederland een belangrijke handelspartner is voor Rusland. En Nederland is in de wereld sowieso een belangrijke afzetpartner van dit soort producten."

Effect later merkbaar
Ondernemer Jeroen Ketting woont in Moskou. Met zijn bedrijf Lighthouse helpt hij Nederlanders die zich in Rusland willen vestigen. "Het is natuurlijk zo dat Nederland al jarenlang in Rusland een grote leverancier is van pootgoed, zaaigoed en landbouwapparatuur. Wat we op dit moment nog niet merken is dat het een enorme vlucht neemt als gevolg van deze sancties. Waarschijnlijk is dat omdat het effect van het feit dat de Russen hun eigen landbouw gaan ondersteunen pas over een paar jaar merkbaar zal zijn."

Rente omlaag brengen
Hoe Poetin die lokale productie precies stimuleert? Ketting: "De Russische overheid heeft ongeveer 40 miljard dollar apart gelegd voor het ondersteunen van Russische agrarische bedrijven. Dan gaat het met name over het subsidiëren van de rentes op leningen. De rentepercentages in Rusland zijn heel hoog, die liggen vaak rond de 15-17 procent."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen