Beurs19 aug '14 11:51

Russen willen Chinees varkensvlees nu wel

Auteur: Pieter van den Akker

Rusland heeft besloten de invoer van varkensvlees uit China toe te staan. Door de Russische sancties dreigt een enorm tekort aan varkensvlees op de Russische markt. Zoveel dat China moet gaan importeren uit Europa om aan die vraag te kunnen voldoen.

Volgens Robert Hoste, econoom varkensproductie van het LEI Wageningen UR, is deze afspraak tussen China en Rusland opmerkelijk:

 

Logistiek lastig
Daarnaast is het zo dat de industrie niet zo bijzonder goed georganiseerd is, aldus Hoste. "Het zal dus wel wat voeten in aarde hebben voordat ze daadwerkelijk de volumes die Rusland nodig heeft, kunnen exporteren. Dan is het ook nog zo dat het logistiek lastig is. Het zal waarschijnlijk per trein van China naar Rusland moeten, dwars door Rusland heen naar het westen van het land. Dat is ook nog niet zo eenvoudig. En nog een argument is dat de Chinezen diverse dierziektes hebben."

Kortom, een opvallende stap, herhaalt hij. "Het is alleen zo dat de Russen echt behoefte aan varkensvlees hebben. Ze importeren sowieso altijd al veel varkensvlees: vaak uit Europa en uit Brazilië. In ieder geval vanuit Europa is dat niet meer mogelijk."

Aantrekkende markt
De vraag naar varkensvlees wordt wereldwijd steeds groter, vult Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland, aan. "We hebben een wereldmarkt. Er gebeurt overal van alles. In sommige landen kan door kostprijsstijgingen de productie in elkaar zakken. Dat kan ook gebeuren door dierziektes, politiek: het heeft heel veel factoren. Maar dat er wereldwijd nog een aantrekkende markt is, is zeker."

Hij licht toe: "De wereldbevolking gaat groeien, wil steeds meer dierlijke eiwitten eten en de welvaart. Dus dat er een grote vraag komt, is bijna zeker."

Schade voor varkenshouders
Voor de varkenshouders zal steun van buitenaf geen soelaas bieden, schat Rooijakkers in. "We moeten nieuwe markten aanboren. Daar ligt ook onze kracht. Het wil niet zeggen dat we niet al schade gehad hebben tot dusver, want die is er wel degelijk."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen