Beurs20 jan '15 09:26

VNO-NCW: belast inkomen tot een ton met 35 procent

Auteur: Pieter van den Akker

De inkomstenbelasting in z'n huidige vorm moet op de schop. Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Hij wil dat inkomen tot een ton met 35 procent wordt belast. Voor alles boven een ton moet dan een belastingtarief van 45 procent gaan gelden.

"Dit is een onderdeel van een verhaal dat ik vanochtend houd en dat helemaal gericht is op een forse economische groei in Nederland", licht De Boer op BNR toe. De Boer denkt met zijn plan meer banen te kunnen afdwingen: "Zodat twee mensen die solliciteren op een functie niet de mogelijkheid hebben om één baan te krijgen, maar op twee vacatures kunnen solliciteren. Dat maakt het leven een stuk aangenamer in dit land en dat is wat we willen."

Impuls voor concurrentiepositie
Hij gaat verder: "Er zitten een paar lijnen in dat betoog, maar een daarvan is dat iets moeten doen aan het prijsniveau van de Nederlandse samenleving, dat voor een groot deel wordt bepaald door de hoogte van onze belastingen. En dan vooral aan de inkomstenbelasting."
 VNO-NCW wil toe naar 'een eenvoudig inkomstenbelastingtarief, waarbij 35 procent wordt betaald over de bedragen tot aan 100 duizend euro en 45 procent voor de bedragen daarboven'. De Boer: "Dat kan een enorme impuls geven aan de concurrentiepositie van Nederland in het buitenland, de binnenlandse bestedingen en daardoor de groei van het aantal banen.”

18 miljard euro minder in de staatskas
Klinkt goed misschien, maar het nadeel is dat De Boers plan ook 18 miljard euro minder staatsinkomsten gaat opleveren. “Sinds het jaar 2001 zijn de lasten voor burgers per jaar verhoogd met 35 miljard euro. Wij dragen dus allemaal aan de overheid en de pensioenfondsen op jaarbasis 35 miljard meer af dan in 2001. Als gedaan wordt wat wij nu bepleiten komt dat volledig voor rekening van de collectieve sector. Dat zou betekenen dat er 18 miljard euro verschuift van de overheid naar de portemonnee van de burgers. Dat is ongeveer de helft van het bedrag dat in de afgelopen tien jaar bij ons is weggehaald. Dat is geen overdreven bedrag."

Dan: "Maar als de overheid dat volledig voor z’n rekening zou nemen kan je  je voorstellen dat je daar nog eens goed naar kijkt. En het tweede punt is: dat hoeft niet in één jaar gerealiseerd te worden. Je zou de afspraak kunnen maken, zoals we dat bijvoorbeeld ook hebben gedaan met de pensioenleeftijd, dat te realiseren in een aantal jaren. Er treedt bijvoorbeeld een nieuw kabinet aan dat dit plan overneemt dat zegt: de komende vier, vijf jaar gebruiken we om op dit nieuwe stelsel uit te komen. Maar dan weet de burger waar –ie aan toe is. Van elke euro die hij bruto verdient draag je een bescheiden bedrag af aan de collectieve sector en de rest kan je zelf bepalen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen