Bouwend Nederland: Gemeenten, doe eens wat aan jullie bruggen
Het gaat niet zo goed met bruggen en viaducten, waarschuwt Bouwend Nederland. En gemeenten trekken volgens de brancheorganisatie structureel te weinig geld uit voor inspectie en onderhoud.
Dit blijkt uit een enquête die de ondernemersvereniging in de bouw in de afgelopen maanden uitvoerde. Van de 400 benaderde gemeenten deden er 100 aan de enquête mee. Tezamen zijn deze 100 gemeenten verantwoordelijk voor ongeveer 8800 bruggen en viaducten.
De helft van deze bruggen en viaducten is volgens Bouwend Nederland “matig tot slecht onderhouden”. Een groot deel daarvan – volgens de organisatie ongeveer 40 procent – dateert van vóór 1980. Ook interessant: van een op de vijf bruggen zou het bouwjaar onbekend zijn.
Bouwend Nederland stelt bovendien vast dat gemeenten “structureel te weinig” geld uittrekken voor inspectie, onderhoud en vervanging.
Niet goed in kaart gebracht
Joep Rats, directeur
economische zaken bij Bouwend Nederland, benadrukt dat er op dit moment nog
geen gevaarlijke situaties bestaan, maar dat die wel zullen ontstaan als er
niets verandert. “Gelukkig hebben wij dat in Nederland met elkaar zo
goed gebouwd dat dat niet meteen op instorten staat. We zitten gelukkig wel in
een goed geordend land op dat gebied, maar het vraagt natuurlijk wel echt
aandacht. Hier gaan we gewoon problemen mee krijgen.”
Volgens Rats denken gemeenten onvoldoende na over beleid op dit gebied. “Je moet als eerste goed weten wat je in bezit hebt. We hebben dat niet altijd goed met elkaar in kaart gebracht (…). Vervolgens moet je met elkaar een plan maken over de vraag: hoe gaan we dat eigenlijk bijhouden? En vervolgens moet je ook een beetje het geld reserveren zodat je het ook kunt doen. Die cyclus – wat heb ik, het beleid dat je nodig hebt en het budget erbij – is eigenlijk niet op orde.”
Uitstraling
Het komt de bouwsector natuurlijk goed uit als gemeenten de portemonnee trekken voor onderhoud, erkent Rats.
Maar daar plaatst hij wel een kanttekening bij. “Dat zijn natuurlijk mooie
klussen. Het is wel zo dat de aannemer er altijd bij wordt geroepen.
Als er echte problemen ontstaan, wordt de aannemer er ook bij geroepen.”
Bovendien gaat het de bouwsector volgens hem niet alleen om de financiële kant. “Uiteindelijk hebben wij ook die uitstraling daarvan, als het niet goed houdt, dat de bouwer het niet goed gedaan zou hebben.”