Beurs31 dec '14 14:12

'Bulgaren en Roemenen kiezen vooral voor Zuid-Europa'

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Asscher sprak van ‘code oranje’, maar een tsunami van Roemenen en Bulgaren bleef dit jaar uit. Degenen die naar Nederland kwamen, gingen aan de slag in uiteenlopende sectoren. Onder hen waren ook kennismigranten.

Foto's: ANP
Foto's: ANP

Een jaar na de opening van de grenzen voor arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië valt het reuze mee met hun toestroom naar Nederland. Ruim 7500 Roemenen en 3300 Bulgaren hebben hier gewerkt. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zuid-Europa
Erik Snel, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, doet onderzoek naar arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Hij voorspelde al dat het mee zou vallen met de toestroom. “De belangrijkste reden dat het aantal Roemenen en Bulgaren dat naar Nederland komt erg meevalt, is dat zij een heel sterke neiging hebben – als zij migreren, want er migreren met name veel Bulgaren uit Bulgarije – om dan naar Zuid-Europa te gaan. Dus als u naar Frankrijk, Spanje en Italië gaat, komt u veel meer Roemenen en Bulgaren tegen dan in een land als Nederland. Dat heeft waarschijnlijk ook met taalverwantschap te maken.”

Snel benadrukt dat Asscher met ‘code oranje’ ook niet doelde op aantallen, maar eerder op het gevaar van schijnconstructies waarbij migranten onder het minimumloon betaald worden. “Dat was slecht voor die migranten, maar het was natuurlijk ook slecht voor Nederlandse arbeiders die er daardoor uitgeconcurreerd werden.”

Gemengde groep
De Bulgaren en Roemenen die wel naar Nederland kwamen, kwamen niet zozeer in de tuinbouw terecht, maar in de grote steden. “Wij hebben zelf onderzoek gedaan in Den Haag en Rotterdam. Daar kwamen wij inderdaad veel Bulgaren en Roemenen tegen”, zegt Snel.

Volgens hem werken ze in uiteenlopende branches. Bulgaren werken vaak bij Turkse werkgevers.

  

  

Veel hoger opgeleiden dus. Snel: “Vergis je niet, veel van de Polen die in Nederland laaggeschoold werk doen, zijn relatief hoogopgeleid. Er is een groot verschil met indertijd de gastarbeiders uit Turkije en Marokko. Die waren laaggeschoold of zelfs ongeschoold.” Snel verwacht dat ook goedopgeleide Polen de weg omhoog in onze arbeidsmarkt steeds meer zullen weten te vinden.

Gerelateerde artikelen