Beurs21 apr '15 07:45Aangepast op 21 apr '15 09:18

Flinke winstgroei voor AkzoNobel

Auteur: BNR Webredactie

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal een flinke winstgroei behaald, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten.

De nettowinst steeg met 24 procent tot 160 miljoen euro en de omzet nam met 6 procent toe tot een kleine 3,6 miljard euro. AkzoNobel verwacht dat valuta-effecten en lagere groeicijfers in sterk groeiende economieën dit jaar het marktbeeld zullen blijven bepalen.

"Ook hier zie je weer de enorme meewind, die ook dit bedrijf heeft door de enorm gedaalde euro. Want van de 6 procent omzetstijging komt 8 procent uit de valuta en -2 procent uit de productie. Dus ze hebben eigenlijk minder potjes verf verkocht",  analyseert Corne van Zeijl, fondsbeheerder bij beleggingsmaatschappij Actiam.

Verdrievoudigd
Bij het onderdeel Decorative Paints (decoratieve verven) werd het positieve valuta-effect tenietgedaan door een lager verkoopvolume en de verkoop van winkels in Duitsland. Het bedrijfsresultaat bij het onderdeel verdrievoudigde bijna.

Performance Coatings, waar onder meer autolakken en verven voor de luchtvaart worden gemaakt, profiteerde van een vereenvoudigde organisatiestructuur, lagere kosten en valuta-effecten.

Ook bij Specialty Chemicals, waaronder bleekmiddelen voor papierpulp, profiteerde AkzoNobel van lagere kosten en valuta-effecten. Volgens het bedrijf waren de volumes hier min of meer stabiel. Zo was in de VS sprake van een goede ontwikkeling, terwijl China een "meer bescheiden'' groei liet zien.

"De in 2013 en 2014 getroffen voorbereidingen vormen een gezonde basis voor betere prestaties. AkzoNobel blijft op koers om de doelstellingen voor 2015 te bereiken'', aldus het concern. Het bedrijf streeft onder meer naar een operationele winstmarge van 9 procent en een rendement op geïnvesteerd vermogen van 14 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen