Beurs3 nov '15 09:44Aangepast op 3 nov '15 10:18

Remedie PostNL tegen krimp: meer besparen

Auteur: Marjan van den Berg

PostNL kwam vanochtend met de langverwachte, nieuwe strategie. Het bedrijf wil meer gaan besparen. Op de beurs krijgt het aandeel harde klappen.

ANP
ANP

Rond 9.15 uur stond het aandeel PostNL ongeveer 15 procent lager. Het aandeel wordt massaal gedumpt, zegt BNR-economieredacteur Jelle Maasbach. “Beleggers worden wel blij van besparen, maar maken zich waarschijnlijk druk over het dividend. PostNL wil dat ‘zo snel mogelijk’ uitkeren; dat vinden aandeelhouders te vaag.”

Besparingsmaatregelen
Pakketbezorging en internationale bezorging laten allebei groei zien, maar de postmarkt blijft krimpen.

 

PostNL mikt voor de periode tot en met 2020 op bezuinigingen ter waarde van, in totaal, 345 miljoen euro in de Nederlandse postdivisie. PostNL wil de besparingen onder meer halen door technologische vooruitgang, het grote verloop onder postbezorgers en door de bezorging van post en pakketten in afgelegen gebieden te combineren.

Pakketbezorging
Winstgevende groei moet komen van de bezorging van pakketten, waarbij PostNL profiteert van de groeiende populariteit van winkelen via internet. Ook het internationale pakketvervoer neemt toe.

PostNL richt zich ook op nieuwe ontwikkelingen waarmee geld te verdienen valt, zegt Verhagen, “omdat we ook zien dat heel veel trends passen bij de competenties die wij hebben als bedrijf, onze netwerken, onze mensen. Bijvoorbeeld op het gebied van het verspreiden van voedsel denken wij ook daadwerkelijk een rol te kunnen spelen”.

Zo heeft PostNL samen met de Wageningen Universiteit een food box ontwikkeld die voedsel langdurig op de juiste temperatuur bewaart tot aan het moment van bezorging.

Vooruitzichten
PostNL verwacht dat de krimp van de postmarkt de komende jaren afzwakt. Voor de periode tot en met 2017 wordt een afname van het briefverkeer van 7 tot 9 procent voorzien, voor de drie jaar daarna wordt gerekend op een daling met 5 à 7 procent.

In de jaren na 2020 verwacht PostNL te kunnen profiteren van de toenemende behoefte aan bezorging aan huis, die mede ontstaat door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen in steden gaan wonen. PostNL wil zich daarbij onder meer toeleggen op de bezorging van levensmiddelen en medicijnen.

Het postbedrijf zal de komende twee jaar niet meer banen schrappen dan het eerder al had aangekondigd, namelijk 2700 tot 3500 banen. Wat na 2017 gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen