Beurs26 nov '14 12:49Aangepast op 26 nov '14 13:07

PvdA en VVD in de clinch om zzp'ers

Auteur: Eva Oude Elferink

De Partij van de Arbeid wil dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers komt. Ook wil de partij dat werknemers collectief blijven sparen voor hun pensioen. Maar coalitiepartij VVD is het daar niet mee eens.

Roos Vermeij, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, pleit vandaag tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken voor 'meer zekerheid' voor zzp'ers. Een verplichte, collectieve verzekering tegen arbeidsongeschikt is volgens haar daarbij cruciaal evenals het beperken van het in dienst nemen van zzp'ers.

Maar de VVD is tegen de 'extra papieren rompslomp'. De partij pleit voor 'flexibiliteit voor ondernemers' in plaats van 'zekerheid voor werknemers', zegt politiek verslaggever Jaap Jansen, die bij de behandeling aanwezig is.

Werkgever
Volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder zijn ondernemers 'steeds meer in een werkgeversrol gedrukt'. "Ze zijn verantwoordelijk geworden voor het doorbetalen bij ziekte, het doorbetalen bij arbeidsongeschiktheid en ze zijn verantwoordelijk geworden voor het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

 

Extra maatregelen noemt Mulder dan ook onwenselijk. PvdA'er Vermeij reageerde door de VVD op te roepen 'wat meer naar de eigen achterban te luisteren'. "In zijn achterban zitten ook veel werkende mensen, mensen die een baan en zekerheid willen."

Klassieke tegenstelling
Een klassieke links-rechts tegenstelling, concludeert Jansen. Eén waar ook door SP-Kamerlid Paul Ulenbelt op werd gewezen. Die wilde van Mulder weten of hij nog vertrouwen heeft in de maatregelen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

"Want het beeld van de arbeidsmarkt zoals hij deze schetst is toch wel heel anders dan waar deze minister voor staat." Mulder reageerde door te zeggen dat hij 'vooral benieuwd is naar de plannen van de toekomst'.

Gerelateerde artikelen