Beurs20 aug '15 07:05

'Forse lastenverzwaring voor kwart werkgevers'

Auteur: Eva Oude Elferink

Werkgevers krijgen met een forse lastenverzwaring te maken. Dat blijkt uit berekeningen van consultancybureau Mercer. Minister Asscher van Sociale Zaken wil de premie die bedrijven betalen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen anders gaan berekenen

Momenteel betalen werkgevers bij arbeidsongeschiktheid verschillende premies voor werknemers in vaste dienst en flexibele krachten. "Die twee premies worden nu nog apart berekend, maar vanaf 2017 wordt dat één en dezelfde premie en wordt er ook nog maar één premiesystematiek gehanteerd", zegt Ramon van Bruchem, consultant Zorg en Inkomen bij Mercer.

 

Volgens berekeningen van Mercer zou dit werkgevers 87 miljoen euro extra gaan kosten. Van Bruchem: "Wat wij zien is dat degenen die nu al een lage premie betalen voor hun vaste krachten en flexibele krachten, dat in de nieuwe systematiek ook gaan doen. En dat degenen die al hoge schades hebben, meer gaan betalen."

In totaal gaat volgens Mercer 25 procent van de werkgevers 'gemiddeld 10 tot 15 procent meer premie betalen'. Dit betreft met name branches waarin veel flexibele krachten werkzaam zijn, zoals de uitzendbranche.  "Maar dan moet je ook denken aan bewakingsondernemingen, taxi- en ambulancevervoer, catering", somt Van Bruchem op.

De nieuwe berekening sluit aan bij het voornemen om werkgevers met een grotere 'bijdrage', lees meer arbeidsongeschikte werknemers hebben, ook meer moeten betalen. Daar sluit dit mooi op aan, zegt Van Bruchem. "De vraag is natuurlijk wel of een stukje solidariteit daarmee niet verdwijnt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen