Beurs6 jan '15 06:57Aangepast op 6 jan '15 10:11

AFM compenseert medewerkers op hypotheek

Auteur: Pieter van den Akker

De Autoriteit Financiële Markten keert medewerkers jaarlijks bijna een miljoen euro uit aan compensatie voor hun hypotheekrente. Dat blijkt uit gegevens van de AFM na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een financieel adviseur zocht het uit, om dat hij het een vreemde regeling vond: de AFM is namelijk toezichthouder en heeft geen eigen kapitaal. De AFM wordt deels gefinancierd met belastinggeld.

Van de 580 medewerkers van de AFM heeft tweederde een hypotheek die hoger is dan 83 duizend euro, weet eindredacteur Annick van der Leeuw. "Zij krijgen iets meer dan 2500 euro bruto als ze fulltime in dienst zijn. In 2007 keerde de AFM dik 824 duizend euro uit aan haar medewerkers en in 2013 is dat toegenomen tot 903 duizend euro."

Wob-verzoek
Dit nieuws komt uit een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van een financieel adviseur uit Sneek. Van der Leeuw: "Op de een of andere manier hoorde hij van de regeling en hij vond het raar. De AFM is namelijk toezichthouder en heeft in die zin dus geen eigen kapitaal. Bij verzekeraars, banken en zelfs De Nederlandsche Bank, zijn hypotheekrentekortingen tot wel 30 procent gebruikelijk."
 

Publiek geld
Maar de meeste banken en verzekeraars stelden vorig jaar toch dat zo'n regeling niet meer van deze tijd is? "Precies. Dat vond deze financieel adviseur, Dennis Jellema, ook. Hij heeft meer redenen om dit vreemd te vinden. Hij zegt dat het eigenlijk oneerlijk is ten opzichte van medewerkers met een huurhuis. Daarnaast wil hij weten of alle gegevens, de opgevoerde kosten die hij heeft, wel echt kloppen. Dat is belangrijk, zegt hij, want een deel van het geld komt van de belastingbetaler. De AFM wordt gefinancierd door de sector, maar deels ook door publiek geld."

De AFM laat nu dit nieuws naar buiten is gekomen, weten het de discussie over de rentekortingen bij banken en verzekeraars volgt en dat de arbeidsvoorwaarden 'binnenkort' weer onderwerp van gesprek zijn.

Topman AFM weg
Dan is er nog meer nieuws over de AFM. Voorzitter George Möller is per direct teruggetreden uit de raad van commissarissen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kondigde vorige maand aan dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het interne toezicht bij de AFM. Daarbij werd ook de bezem door die raad van commissarissen gehaald, waarbij maar één van de vier leden mocht blijven. Möller werd op dat moment al de wacht aangezegd, maar aanvankelijk zou hij aanblijven om voor een goede opvolging te zorgen.

De AFM gaf aan te hopen de raad van commissarissen 'op korte termijn' weer op sterkte te hebben. De toezichtsraad heeft nu nog slechts één lid, Diana van Everdingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen