Beurs30 jul '14 10:54Aangepast op 30 jul '14 13:42

Argentinië heeft nog paar uur om faillissement te voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Voor de tweede keer in 15 jaar hangt Argentinië een faillissement boven het hoofd. Of dat in de komende uren nog voorkomen kan worden, is zeer de vraag. De tijd tikt weg.

Image

De oorzaak is een groep schuldeisers die weigert mee te werken met een herstructurering van staatspapier van het Zuid-Amerikaanse land. Om 6 uur vanochtend is de deadline verlopen maar toch gaan de onderhandelingen door, zegt correspondent Peter Scheffer in Argentinië.

"Ze hebben een marathonsessie van 12 uur achter de rug. Dat heeft te maken met het feit dat Argentinië 'door de pomp' moet, dat ze moeten gaan betalen. Als ze dat niet doen, zijn ze in overtreding van hun eigen staatsobligaties. Dan word je in default verklaard, zoals ze dat zo mooi noemen. Dan ga je in wanbetaling op je schulden. Ze hebben er twaalf uur lang alles aan gedaan om er met elkaar uit te komen."

 

Puntjes op de -i-
Het lijkt erop dat ze elkaar zijn genaderd, gelooft Scheffer. "Morgenochtend spreken ze verder en dan moeten de puntjes op de -i- worden gezet. Beide partijen hebben toch met elkaar afgesproken morgen een allerlaatste poging te doen. Er zóu sprake zijn van een akkoord, maar dat moet nog precies worden uitgewerkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen