Beurs22 apr '15 13:49Aangepast op 22 apr '15 14:35

Grote ontslagronde bij TSN Thuiszorg

Auteur: BNR Webredactie

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Daarnaast verliezen dit jaar ongeveer 1500 medewerkers met een tijdelijk contract hun baan. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Ook de salarissen van zo'n 4300 werknemers worden 'fors verlaagd''. Directeur Zion Jongstra schrijft de 'ongekend zware maatregelen' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gemeenten heeft opgelegd.

 

Volgens Jongstra betreft het gemeenten die tarieven van krap 21 euro betalen, waar de kostprijs van TSN-werknemers ruim 26 euro is. "Dat betekent dat wij daar 5 euro per uur op moeten toeleggen. Dat is niet langer houdbaar. We hebben het hier ook niet over enkele gemeenten, we zien dit heel breed gebeuren."

De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Thuishulp
Voor mensen die nu thuishulp hebben, betekent dit volgens Jongstra dat ze die hulp kunnen verliezen of straks niet meer kunnen betalen. Met als gevolg dat mensen mogelijk niet meer zelfstandig kunnen wonen. De directeur spreekt van een 'desastreus beleid'. "Ik ben voor decentralisatie, maar wat we hier zijn is een ongecoördineerde decentralisatie. Dat vind ik niet goed."

De loonsverlagingen raken medewerkers in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. "We betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus'', zegt de directeur.

CDA
Zijn kritiek wordt gedeeld door Mona Keijzer, Tweede Kamerlid voor het CDA. "Er zijn momenteel 220.000 zeer kwetsbare mensen die nu nog zelfstandig kunnen wonen omdat ze thuishulp hebben, daar moet iets voor veranderen."

 

Keijzer eist dat er een onderzoek komt naar de tarieven van thuiszorg door heel het land. "En, nog belangrijker, wat heb je nou nodig als je spreekt van huishoudelijke hulp?" Ook hekelt zij de huishoudelijke hulptoelage die er volgens Van Rijn voor zou zorgen dat 19.000 banen in de thuiszorg zouden kunnen worden gered.

"Die toelage blijkt een bureaucratisch monster te zijn. En het werkt niet. Je vraagt aan mensen met een minimuminkomen om tien euro per uur te betalen voor de huishoudelijke hulp, maar dat hebben ze helemaal niet."

Tienduizenden
TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties. De TSN-directeur wil dan ook dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. Jongstra voorziet dat anders nog meer thuiswerkers op straat komen te staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen