Beurs25 nov '13 11:03

'Ploumen is net een meeuw: ze schijt op je hoofd en vliegt door'

Auteur: Pieter van den Akker

"De minister is net een zeemeeuw: ze schijt op je hoofd en dan vliegt ze door." Die vergelijking trekt Roland Kahn, directeur van Coolcat, op BNR. Kahn is boos op minister Ploumen van Buitenlandse Handel, die Coolcat, Wibra en Prénatal oproept om het convenant te tekenen, zodat textielarbeiders in bijvoorbeeld Bangladesh fatsoenlijke salarissen krijgen.

De minister zegt dat de bedrijven hun geloofwaardigheid bij de klanten verliezen als ze niet tekenen. Winst maken mag volgens haar geen excuus zijn om niet te tekenen.

Waarom heeft u nog niet getekend?
Roland Kahn: "De boel ligt helemaal op z'n kop. Het gaat niet om een convenant over salarissen, het gaat om een convenant over brandveiligheid van fabrieken. Wij tekenen geen convenanten over salarissen, dat doen vakbonden, landen en bedrijven. Wij zijn een heel kleine producent in Bangladesh. Wij hebben helemaal, helemaal geen invloed op de arbeidsomstandigheden, behalve dan dat we zelf kunnen kiezen met welke fabrieken we zaken doen. Dat doen we met een paar hoogwaardige fabrieken, waar we zes eigen mensen hebben die de arbeidsomstandigheden controleren. Op dit moment gaat er in Berlijn een conference plaatsvinden om de salarissen die in Bangladesh op ongeveer 40 dollar liggen - echt belachelijk laag - naar 70 dollar te krijgen. "

Koopt u nog in bij textielfabrikanten die medewerkers onderbetalen?
"Iedereen die in Bangladesh produceert, werkt in een land met de laagstbetaalde arbeiders. Die worden op een verschrikkelijke manier onderbetaald, maar dat gebeurt in een heel groot deel van de wereld. Dat is niet een probleem van Coolcat. Dat is een probleem van internationale handel. Hoe is dit nou in Bangladesh ontstaan? Bangladesh heeft een invoerrechtvrije status gekregen. Dat betekent dat de goederen gemiddeld 12 procent minder kosten dan in India. Dus als Primark, C&A of Coolcat in Bangladesh een order plaatst, betalen we aan het einde van de rit 12 procent minder en de consument dus ook."

Ploumen nagelt u nu in het openbaar aan de schandpaal. Wat betekent dat voor het imago van uw bedrijf?
"Dat is schandalig. De minister weet net zo goed als wij dat wij geen enkele invloed hebben op salarissen. Er worden twee dingen door elkaar gehaald, zoals wel vaker in de politiek. De minister is net een zeemeeuw: ze schijt op je hoofd en dan vliegt ze door. Dat is heel normaal in de politiek, want daar is integriteit niet heel erg belangrijk."

Maar u kunt toch alles tekenen wat u maar kán tekenen?
"Dat kan je natuurlijk ook doen. Maar er ligt alleen een veiligheidsakkoord en geen arbeidsakkoord. Laat de minister maar met ons in discussie gaan, dan kunnen we het bewijzen."

Gerelateerde artikelen