Beurs28 okt '14 13:13Aangepast op 28 okt '14 15:09

'Garantie op dwangarbeid-vrije kleding niet mogelijk'

Auteur: Marjan van den Berg

Als je kleding koopt, zul je nooit met zekerheid weten of deze zonder uitbuiting is geproduceerd, stelt de Nederlandse textielbranche op BNR. Er valt geen garantie over de arbeidsomstandigheden te geven omdat de keten zo groot is. Toch zet H&M nu een Indiase spinnerij op de zwarte lijst.

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (ICN) hebben geconstateerd dat winkels als H&M, C&A en Primark indirect zaken doen met textielspinnerijen in India die jonge werkneemsters uitbuiten.

Naar aanleiding van de rampzalige instorting van een kledingfabriek in Bangladesh zijn werkomstandigheden in de kledingindustrie vermoedelijk wel verbeterd, maar in eerdere fases van het productieproces gaat volgens de onderzoekers nog veel mis.

Zo is gebleken dat in spinnerijen de arbeiders effectief van hun vrijheid worden beroofd, worden misleid en onder gevaarlijke en zware omstandigheden werken. Meisjes vanaf 15 jaar worden onder valse voorwendselen uit hun dorpen meegenomen. Hun werk komt volgens de onderzoekers neer op dwangarbeid in slecht geventileerde, stoffige ruimtes.

Onacceptabel
De kledingsector weet dat er nog steeds misstanden zijn, zegt Jeroen van Dijken van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel.

 

Daarom, zegt hij, werkt de branche ook samen met organisaties als SOMO en ICN en met lokale overheden om kinderarbeid aan te pakken. “Er worden wel degelijk successen geboekt (…), alleen: het is een diepgeworteld probleem dat helaas een lange adem vereist om goed op te kunnen lossen.”

Garantie
En de garantie dat je echt volledig dwangarbeid-vrije kleding koopt, valt helemaal niet te geven, zegt Van Dijken. “Dat is een garantie waarvan ik bang ben dat we die in de toekomst ook niet kunnen geven. Ik denk dat de keten zo groot is… Het is een mondiale keten; misstanden doen zich helaas voor. Die proberen wij te voorkomen. Wij zijn ook heel duidelijk in onze eis aan leveranciers en fabrieken over arbeidsomstandigheden. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat die worden nageleefd. Maar een 100 procent garantie kan helaas niemand geven.”

Reacties winkelketens
H&M laat in een reactie weten geen zaken meer te doen met een Indiase textielspinnerij waar volgens het bovengenoemde onderzoek werknemers worden uitgebuit. Leveranciers die kleding maken voor H&M, mogen er voortaan geen garen kopen.

Het concern stelt dat er al langer intern discussie was over de zogeheten Super Spinning Mills. "Maar soms is het beter om eerst te bekijken of je de situatie kunt verbeteren.'' Volgens H&M werkte de spinnerij niet mee. Het bedrijf besloot in te grijpen toen vandaag het kritische onderzoeksrapport verscheen.

Ook fabrieken die kleding maken voor C&A en Primark behoren tot de klanten van de onderzochte spinnerijen. Primark erkent in een reactie dat verbeteringen bij de bewuste spinnerij nodig zijn en stelt ook al maatregelen te hebben genomen, onder meer om de gezondheid van werkneemsters te verbeteren.

C&A noemt in een reactie de situatie "absoluut onacceptabel''. "Tegelijkertijd realiseren wij ons dat het tijd kost om lokale patronen te veranderen en dat er nog veel moet gebeuren in het zuiden van India om de arbeidsomstandigheden van vrouwen te verbeteren'', zegt het kledingconcern. C&A zegt dat de situatie in Tamil Nadu alleen kan worden verbeterd als bedrijven, lokale fabrikanten, ngo's en officiële instanties de handen ineenslaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen