Beurs1 aug '13 08:33

Winst Shell daalt aanzienlijk

Auteur: ANP Nieuws

Shell heeft in het tweede kwartaal veel minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte het olie- en gasconcern donderdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief bijzondere posten, de maatstaf die Shell en de financiële markten hanteren, bedroeg 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dit was 20 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,7 miljard dollar. De productie van olie en gas zakte met 1 procent tot het equivalent van 3,06 miljoen vaten olie per dag. Die daling kwam vooral door haperende productie in Nigeria en de verkoop van onderdelen. Zonder die effecten steeg de productie met 2 procent.

Bestuursvoorzitter Peter Voser noemde de resultaten "duidelijk teleurstellend''. Hij weet de winstdaling onder meer aan hogere kosten en de aanhoudende problemen in Nigeria. In dat land verloor Shell afgelopen kwartaal naar eigen zeggen 100.000 vaten olie per dag, doordat pijpleidingen moesten worden gesloten als gevolg van explosies. Die zijn volgens Shell het gevolg van oliediefstal.

Voser, die begin volgend jaar met pensioen gaat en dan wordt opgevolgd door de Nederlander Ben van Beurden, riep de Nigeriaanse overheid op haar verantwoordelijkheid te nemen op dit vlak. "Wij zullen onze bijdrage leveren, maar deze problemen kan Shell niet alleen oplossen'', aldus de Zwitser. Volgens Shell kosten de problemen in de oliesector Nigeria jaarlijks 12 miljard dollar aan verloren opbrengsten.

Shell investeerde afgelopen kwartaal 10,9 miljard dollar en verwacht dat de investeringen dit jaar in totaal uitkomen op 40 miljard dollar. Voser gaf aan dat in de komende anderhalf jaar vijf grote nieuwe projecten van start gaan, die in 2015 ruim 4 miljard dollar kunnen toevoegen aan de kasstroom van Shell.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen